09:30 - 5 декември, 2025

Во Македонија, како во Тајланд: Кари – вода или кокосово млеко?

кари тајланд рецепт

Тајландското кари е обично супесто јадење кое се состои од кокосово млеко или вода, месо и кари паста. За разлика од подебелите индиски кари јадења, тајландските имаат конзистентност слична на супа, а готвачите претпочитаат да користат свежи билки и ароматични лисја наместо мешавини на зачини кои се распространети во индиските кари.

Во многу тајландски домови, кари се конзумира секојдневно, а готвачите можат да изберат од две варијанти: кари на база на вода или кари на база на кокосово млеко. Најпопуларниот кари на база на вода е киселото кари, или „гаенг сом плах“, кој често се подготвува со риба или морска храна, додека киселиот вкус доаѓа од тамаринд.

Некои од најзачинетите(лути) тајландски кари се базирани на вода, бидејќи во јадењето нема кокосово млеко за да ја смири лутината. Рецептите за кари базирани на кокос се попопуларни на Запад, како што се црвено, зелено, жолто или пананг кари.

Рецепт за паста за црвено кари

Потребни состојки:

– 16 суви чили пиперки, исчистени
– 2 лажици лимонова трева(заменете со маточина или рендана кора од лимон)
– 1 лажица рендан ѓумбир
– 4 чешниња лук, излупени
– лажиче мелен коријандер
– 1/2 лажиче мелен ким
– 1 лажица свеж коријандер(или магдонос)
– 2 црвени кромиди(средна големина)
– 1 лажичка кора од лимета
– ¼ чаша од водата во која киснат пиперките

Подготовка:

1. Ставете ги исецканите пиперки во сад и прелијте со околу 3 чаши свежо зовриена вода. Оставете да киснат околу 30 минути. Отстранете ги лушпите и резервирајте вода.
Ставете го чилито во блендер или моќен процесор за храна.
2. Додадете ги преостанатите состојки за паста од кари во блендерот заедно со 1/4 чаша натопена вода со чили.
3.Пуштете на високо ниво додека не се изедначи

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nstellino (@nancistellino)

Рецепт за црвено кари

Потребни состојки:

– 5 лажички домашна паста за црвено кари
– 2 големи чешниња лук, ситно сецкан
– 2 лажички свеж ѓумбир, ситно рендан
– 1 лажица кора од лимон
– 3 лажици масло
– 250 мл пилешки бујон
– 400 мл кокосово млеко
– 1 лажица шеќер (бел или кафеав)
– 2 лажички сос од риба(ако немате, здравје!)
– 350 гр исчистени пилешки батаци (без коски и кожа), исечени на парчиња
– 150 гр тиква, исечени на коцки
– 120 гр боранија, исечени и исечени на парчиња
– 12 лисја од босилек

Подготовка:

1. Загрејте масло во голема тава со средна висока топлина.
2. Додадете кари паста и лук, ѓумбир и кора од лимон и гответе околу 2 минути за да се „исуши“
3. Додадете пилешка супа и промешајте за да се раствори пастата. Динстајте брзо 3 минути или додека течноста не се намали за половина.
4. Додадете кокосово млеко, шеќер и сос од риба. Промешајте, а потоа додадете го пилешко. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината на средно. Динстајте околу 8- 10 минути или додека не се намали сосот.
5. Додадете тиква и боранија и промешајте. Гответе 3 минути или додека тиквата не се свари и сосот не се згусне.
6. Тргнете од оган. Промешајте неколку лисја од босилекот.
7. Послужете преку јасмин ориз, украсен со свежо црвено чили и свежи лисја од коријандер по желба.

Слични објави

Мал сончев зрак води низ облачно небо: Лична приказна на Илина Арсова

msp-admin

„Кога излеговме на состанок, ми кажа дека е оженет“: Николина Пишек бара партнер на апликација за запознавање

Еспресо

По загубата на мајка му и на татко, само таа му остана: Дарко Илиевски со уште лична приказна

msp-admin

Хороскоп за 5 декември: Овните ќе склучат добра зделка, Раковите ќе имаат потешкотии на деловно поле

Еспресо

Српска пејачка далa 300 евра за да биде во шоуто на Цеца Ражнатовиќ, па сурово била измамена

Еспресо

„Немам дeнар, не сум работела шест месеци“: Пејачката Мина Костиќ се „дави“ во проблеми

Еспресо
Се вчитува....