Караѓорѓева шницла е традиционално српско јадење кое се состои од телешки или свински котлет кој се полни со кајмак, потоа се витка во презла и се пржи на врело масло. Котлетот е создаден во 1956 година од готвачот Миќа Стојановиќ, кој подоцна ќе стане личен готвач на Јосип Броз Тито, претседателот на поранешната република Југославија.
Готвачот тврди дека го измислил од потреба во ресторанот „Голф“ во Белград, а го крстил по српскиот принц Караѓорѓе. Денес, јадењето е главен настан во многу традиционални ресторани и обично е придружено со печени компири/помфрит, лимон и тартар сос на страна.
Другото име на јадењето е „девојчки сан“ (момински сон) се однесува на фалусниот облик на јадењето.
Потребни состојки:
- 300-400гр свинско филе (парчиња во зависност од бројот на лица)
- сол, бибер
- поблаг кашкавал (ементалер, гауда)
- деликатесна шунка
- кајмак
- јајца
- брашно
- лебни трошки за панирање
- масло/свинска маст
View this post on Instagram
Подготовка:
1. Исчистете го свинското филе од сите маснотии, кожи и вени, а потоа исечете го скоро на пола и отворете го за да добиете стек. Исчукајте го лесно, посолете и побиберете.
2. Врз секое исчукано филе наредете парче или две шунка, па кашкавал и на крај премачкајте со кајмак по целата должина. Свиткајте го филето на краевите, па завиткајте го.
3. Се валка во брашно, јајца, а потоа во лебни трошки. Повторете го панирањето неколку пати за да се осигурате дека содржината не истекува за време на пржењето.
Можете да го прицврстите со конец или чепкалки за заби ако се плашите дека филот ќе испадне.
4. Се ставаат во многу жешко масло/маст едно по едно, но по ставањето намалете ја топлината и постојано вртете.
5. Послужете ги топли со помфрит, лимон, тартар сос и салата по ваш избор.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Ѓозлеме“ – бело платно за импровизација со вкусови