18.8 C
Скопје
12:17 - 2 мај, 2024

Трик со кој ќе го преполовите бројот на калории на обичниот бел леб

Unsplash

Ако сте навикнати да јадете леб со секој оброк, а од друга страна сте загрижени за вишокот калории што ги внесувате, експертите споделија трик што ќе ги претвори едноставните јаглехидрати во лебот во поздрави, а притоа и ќе ги преполови.

Лебот често се прогласува за главен виновник за вишокот килограми, иако во повеќето случаи тоа не е така, особено ако јадете само парче или две на ден. Меѓутоа, ако имате грижа на совест дека не можете да се откажете од јадењето леб, можеби е полесно да го користите овој трик со кој наводно ќе се преполови бројот на калории што ги внесувате преку лебот.

Unsplash
Unsplash

Откако ќе купите или печете домашен леб – ставете го во замрзнувач. Зошто? Бидејќи како готвење и ладење, замрзнувањето го претвора скробот во отпорен скроб. Звучи неверојатно, но тоа значи дека вашето тело ќе добива многу помалку калории од лебот. Всушност, отпорниот скроб ги храни вашите цревни бактерии наместо да ве дебелее, пишува Би-Би-Си.

Најголемиот проблем со белиот леб е што поради високиот гликемиски индекс, тој пребрзо ослободува енергија, така што го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Ова може да придонесе за развој на дијабетес тип 2, па дури и да го забрза развојот на малигни заболувања. Сепак, оние кои немаат семејна историја на дијабетес, не треба да избегнуваат бел леб, кој е одличен избор за појадок, бидејќи тогаш го забрзува метаболизмот, велат научниците, а пренесува 24sata.hr.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....