Состојки:
1 јајце
150 гр брашно
1 прашок за печиво
10 гр сол
10 гр црн бибер
200 мл млеко
200 гр сирење
масло за јадење
Совет:
Исклучително е важно маслото во кое ќе ги пржите топчињата да биде загреано на идеална температура од 190 степени. Доколку топчињата од сирење ги подготвувате на оваа температура, тие ќе бидат воздушести, меки и крцкави.
Подготовка:
Изматете ги јајцата во чинија. Потоа, во друга чинија изматете ги брашното, прашокот за печиво, солта и биберот. Убаво измешајте ги сите состојки во чинијата со брашно, а потоа направете дупка во средина и истурете ги јајцата во внатрешниот дел. Убаво измешајте, а потоа во смесата додајте го и млекото и повторно убаво измешајте. На крај, додајте го изренданото сирење и смесата измесете ја со рака.
На оган загрејте го маслото и со помош на слецијален калап за подготовка на топчиња, пржете ги топчињата со сирење еднакво од двете страни. Доколку немате калап за подготовка на топчиња, истата работа ќе ја завршите и доколку од подготвената смеса ставате со помош на лажица.