Состојки:
300 гр брашно
170 гр маргарин што претходно стоел на собна температура
100 гр шеќер
50 гр мед
1 лажичка сода-бикарбона
малку сол
малку цимет
кора од лимон или портокал
2 лажички екстракт од ванила
4 жолчки
Полнење:
400 гр суви смокви
80 гр пире од јаболки
50 гр мед
малку цимет
Подготовка:
Во поголем сад ставете ги омекнатиот маргарин, шеќерот и медот, изренданата кора од лимонот или портокалот (по ваша желба), солта, циметот и екстрактот од ванила. Сите состојки убаво измешајте ги со миксер за да можат убаво да се соединат. Потоа, во убаво измиксираната смеса, една по една додавајте ги жолчките и постојано мешајте додека сите жолчки убаво не се соединат со претходно подготвената смеса.
Сега ставете го брашното што претходно убаво сте го просеале заедно со сода-бикарбона. Додека го ставате брашното во другите состојки, внимателно мешајте со миксер, но на најмала брзина. Кога ќе го ставите целото брашно, тогаш исклучете го миксерот и почнете да ја подготвувате смесата со помош на дрвена лажица. Потребно е најмалку две-три минути да ја мешате смесата со лажицата за да се соедини.
Тестото што ќе го добиете треба да биде исклучително меко и затоа нема да биде потребно да додавате повеќе брашно.
Вака подготвеното тесто, поделете го на четири еднакви делови, а секое делче со помош на стреч фолија или со хартија за печење и сукало, нежно исукајте ги на што е можно поголема коричка.
Коричките ставете ги во стреч фолија и оставете ги да отстојат и убаво да се изладат во фрижидер најмалку 2 часа.
Додека чекате да помине потребното време за разладување на тестото, започнете со подготовка на филот.
Во сад ставете ги исечканите суви смокви, медот и пирето од јаболка и убаво со рачен миксер измиксирајте ја целата смеса.
Потоа ставете ја вака добиената смеса во вреќичка за украсување за да можете полесно да ги филувате штрудлите.
Сега извадете го тестото од фрижидер и исечете го на соодветни лентички односно тие треба да бидат дебели 2 милиметри, а долги и широки 8 сантиметри.
Потоа во должината на секоја штрудличка, со помош на шприцот ставете по малку од претходно подготвениот фил. Преклопете го едниот крај на тестото со другиот и формирајте штрудла.
Повторувајте ја постапката додека не се потроши целото тесто и целиот фил.
Подготвените штрудлички ставете ги да отстојат во фрижидер околу 1 час.
Подготвените штрудли, по истекот на времето поминато во фрижидер, ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 180 степени околу 12 минути.