2.8 C
Скопје
05:37 - 26 декември, 2024

ШТО И КАКО ЌЕ ЈАДЕМЕ ЗА 20 ГОДИНИ? Храна од 3Д печатар

Ние мора да ја избегнеме апсурдноста да одгледуваме цела кокошка за да можеме да и ги јадеме градите или крилјата и да ги произведуваме тие делови поединечно“, рече Винстон Черчил во 1931 година, не знаејќи колку ќе биде во право.

Во написот „За 50 години“, објавен уште во 1931 година, Черчил ги претстави своите предвидувања за тоа што носи иднината. Меѓу другите футуристички теми, тој напиша и за месото што ќе се одгледува во контролирани услови. Ова беше постигнато во 2013 година кога беше произведен првата плескавица во лабораториска фабрика.

Експертите кои се занимаваат со иднината на исхраната предвидуваат како ќе го смениме начинот на консумирање храна и кои се новите намирници што ќе се појават во нашата исхрана.

Еден од нив е футурологот д-р Моргејн Геј, кој предвидува дека плановите за диети ќе станат персонализирани за да одговараат на нашите здравствени потреби и физичката состојба. Благодарение на развојот на технологијата и дигиталните алатки, подобро ќе разбереме што јадеме и како јадеме.

Подолу ви донесуваме неколку трендови што ќе ги најдеме во иднина и за што треба да се подготвиме.

Персонализирана исхрана

Наместо денешните современи понуди што се на менијата во рестораните, иднината вклучува подлабоко разбирање на исхраната и здравјето. Футурологот Геј истакнува дека сè е во микробиологијата на нашите црева, што потоа ќе поттикне поголем интерес за персонализираната исхрана на потрошувачите. Д-р Геј работи со научници за развој на уред кој би ги чувал ДНК на корисникот и други биометриски податоци. Кога некое лице само ќе дувне во него, уредот ќе може да открие недостатоци на витамини и минерали кај корисникот и да ја скенира содржината на ладилникот за да го најде совршено решение за јадење соодветен на потребите на корисникот.


Современата исхрана се сведува на неколку главни намирници, како што се компири, пченица, ориз, итн. Ова е причината зошто нетолеранцијата кон храна е толку распространета денес. Затоа е важно да се воведат разни намирници како леќата, киноа, јачмен, бидејќи тоа е токму механизмот за спречување на нетолеранција на храна. Билката на иднината – хељдата – не содржи глутен и е одлична алтернатива на класичното брашно од пченица. Во ова бурно темпо на живеење, важно е сите оброци да бидат здрави.

Така, д-р Геј, кој учествуваше во овогодинешното Digital Takeoveru“, подготви рецепт за здрав десерт направен од крцкави лешници, цимет, урми и хељда што секој од нас може да ги направи дома.


Овој кремаст ладен десерт не содржи шеќер, кој досега сме навикнати да го користиме, а урмите и медот се одлични замени за него. Текстурата, потенцирана од д-р Геј, се постигнува со лешници и индиски ореви, а можете да направите дополнителна крцкавост на горниот слој со овес. Можете да си играте со овој десерт, и ако сакате да чувствувате уште повеќе овошје во него, д-р Геј препорачува да додадете јаболка или сливи.

Сладолед што не се топи!

Замислете дека вашиот сладолед не се топи среде лето! Иако звучи како невозможна мисија, д-р Геј објаснува дека текстурата на храната е прилично неистражена област. Ние премногу обрнуваме внимание на вкусот, на пример комбинации на слатко и солено, а исто така треба да обрнеме внимание на тоа како текстурата влијае на вкусот во устата.

Овој футуролог неодамна дополнително го разви и подобри сладоледот што не капе, а идејата првично потекнува од Јапонците, сосема случајно кога научниците од Центарот за истражување за развој на биотерапија во Каназава бараа решение за фарма со јагоди во случај да бидат погодени од природна катастрофа. Тајната е во полифенолот, екстракт од јагода, поради кој сладоледот може да ја задржи својата форма многу подолго од обичниот сладолед затоа што спречува одвојување на водата и маслото. Ова е совршено решение за места како Австралија, каде што температурите достигнуваат над 40 Целзиусови степени и тешко е да се држи сладолед без да ви се растопува по рацете.

Инсектите како извори на протеини

Дали сте подготвени да нарачате хамбургери или закуски направени од инсекти во ресторанот? Иако овој тренд е веќе актуелен во некои земји, како што се Тајланд, Кина, Бразил или некои африкански земји, тој сè уште не се вкорени целосно во европските и западните земји.


Одгледувањето инсекти се смета за одржлив начин на производство на храна и целта е борба против неухранетост во неразвиените земји. Целта е да се намали потрошувачката и производството на „класично“ месо во секојдневната исхрана поради штетните ефекти врз животната средина.

Печатење храна – ново готвење

3Д-печатењето е веќе доста добро познато во светот, но дека вие ќе можете да печатите сендвич или ручек наместо да го готвите или печете, никој досега не помислил. 3Д принтери за храна веќе се достапни на пазарот, како за домашна употреба, така и по прифатлива цена. За печатена храна, и понатаму ќе можете да користите широк спектар на состојки и да јадете здрав оброк. Овој начин на „готвење“ сè уште не го достигнал својот целосен потенцијал, но тоа сигурно многу ќе влијае на прехранбената индустрија.

Научниците и футуролозите инсистираат на промена на исхраната, прифаќање на нова храна и навики на јадење. Поради растечката пренатрупаност на Земјата и ограничените ресурси, едноставно нема доволно храна за сите луѓе. Истражувањата во прехранбената индустрија и брзото унапредување на технологијата овозможуваат нови перспективи за тоа што ќе се најде на нашата чинија во иднина.

 

Слични објави

Приведена Гога Секулиќ: Сè се случило на границата со Хрватска, со неа бил и нејзин колега

Еспресо

„Секогаш ќе ми бидеш прво дете…“: Саша Ковачевиќ со емотивна објава покажа кој му е најважен на светот

Еспресо

(Фото) Адам Лабунски објави слики со ќерката Хана: „Моето мало девојче“

Еспресо

Ова се најскапите свадби на српската естрада: Милиони евра, лимузини, специјалиети и светски креации

Еспресо

(Фото) Се стегна во зимско одело: Јована Јеремиќ скија со дијамантскиот прстен на рака, ја диктира модата и на снег

Еспресо

Интервју со д-р Дејан Ставриќ, пионер на фако хирургијата во Македонија: Катарактата спаѓа во најуспешните и најбезбедни оперативни методи

Еспресо
Се вчитува....