3.8 C
Скопје
22:13 - 20 декември, 2024

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Карамелизиран печен копан со надкопан во карамел од калинка и портокал

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

А денес Теа ни подготви карамелизиран печен копан со надкопан во карамел од калинка и портокал, за елегантно да ја отвориме сезоната на калинката.

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Американската класика Mac&Cheese – кремасти потпечени макарони

Потребни состојки:

  • 1 кг. пилешки копан со надкопан
  • 125 гр. кафеав шеќер
  • 50 мл. сируп од калинка или балсамиран оцет од калинка
  • 100 мл. сок од портокал
  • 50 мл. вода
  • 1 лажица потпечени микс семки
  • зрна од 1/2 калинка
  • сол и бибер
  • мешан сув зачин
  • ливчиња свежо нане

Подготовка:

Одвојте ги копанчињата од надкопаните и зачинете ги од сите страни. Наредете ги во тавче со тешетка, попрскајте ги со масло о ставете ги да се печат во ретна на 180 степени 30-40 минути. Во меѓувреме подгответе го карамелот. Во мало тенџере ставете ги шеќерот, сокот од портокал, сирупот од калинка и водата. Оставете го карамелот да изврие со повремено мешање, додека да добиете структура на мед. Откако ќе се испечат копанчињата и надкопанчињата, премачкајте ги со карамелот и вратете ги во рерна на 250 степени уште 10 минути да се карамелизираат. Сервирајте ги со миксот од семки, зрна од калинка и ливчиња нане.

На здравје и уживајте!

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Посни сникерс коцки – брзо се прават, уште побрзо се јадат!

Слични објави

„Јас не можам да пеам!“: Јелена Розга ги одложи концертите во Белград поради трагедијата во Загреб

Еспресо

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо
Се вчитува....