18:02 - 19 декември, 2025

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Вргањ со зеленчук

Велигденските пости кои траат 48 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Вргањот е супер здрав избор за ручер, а кога ќе го надополните со зеленчук вкусот е неодолив.

Состојки:

– 400 гр. свеж вргањ
– 300 гр. компир
– 2 големи моркови или 4 помали
– 2 главици кромид
– 1 лажица мешан сув зачин
– 2 лажички шарена сол

Подготовка:

Најнапред измијте го убаво свежиот вргањ и исечкајте го на поситни парчиња. Потоа исечкајте го и кромидот, на ситно коцки, а морковот исечете го на тенки ленти.

Ставете го вргањот убаво да се свари, а додека се вари вргањот, земете една тава, ставете хартија за печење малку масло и наредете ги компирите да се печат. Како ќе ги исечете оставаме на вас, може на половинки може како помфрит.

Во тава додадете 200 милитри вода и 20 милитри масло, па потоа ставете ги да се динстаат сварениот вргањ, кромидот и морковот заедно на тивко додека не поруменат.

На крај зачинете со 1 лажичка мешан зачин и 2 лажички шарена сол. Сервирајте со печениот компир и уживајте во вкусот.

Добар апетит!

Слични објави

Луна Ѓогани се огласи откако сопругот Марко заврши во полиција

Еспресо

Здравјето на Тони Бијелиќ е во опасност: Откако се разведе од Драгана Мирковиќ, сè му тргна наопаку

Еспресо

Марко Миљковиќ заврши во полиција: Нови проблеми за Луна Ѓогани и него по тужбата од половина милион

Еспресо

(Фото) Празничниот раскош на Ким Кардашијан: Потрошила половина милион долари за 50 новогодишни елки!

Еспресо

(Фото) Јована Јеремиќ скршена од тага, објави порака од татко си што ѝ ја испратил два месеци пред да почине

Еспресо

Наскоро ќе стане баба, и никој не би ѝ ги дал годините: Билјана Дебарлиева денес слави роденден

msp-admin
Се вчитува....