-0.2 C
Скопје
23:54 - 18 јануари, 2025

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Вргањ со зеленчук

Велигденските пости кои траат 48 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Вргањот е супер здрав избор за ручер, а кога ќе го надополните со зеленчук вкусот е неодолив.

Состојки:

– 400 гр. свеж вргањ
– 300 гр. компир
– 2 големи моркови или 4 помали
– 2 главици кромид
– 1 лажица мешан сув зачин
– 2 лажички шарена сол

Подготовка:

Најнапред измијте го убаво свежиот вргањ и исечкајте го на поситни парчиња. Потоа исечкајте го и кромидот, на ситно коцки, а морковот исечете го на тенки ленти.

Ставете го вргањот убаво да се свари, а додека се вари вргањот, земете една тава, ставете хартија за печење малку масло и наредете ги компирите да се печат. Како ќе ги исечете оставаме на вас, може на половинки може како помфрит.

Во тава додадете 200 милитри вода и 20 милитри масло, па потоа ставете ги да се динстаат сварениот вргањ, кромидот и морковот заедно на тивко додека не поруменат.

На крај зачинете со 1 лажичка мешан зачин и 2 лажички шарена сол. Сервирајте со печениот компир и уживајте во вкусот.

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Северина ужива на Малдивите во фустан од 2800 евра

Еспресо

Поранешниот дечко на Цеца стана татко: „Нема поголема среќа од тоа што добив син!“

Еспресо

(Видео) За 12 дена одмор „искешира“ 20.000 евра! Милица Павловиќ сама замина на егзотична дестинација

Еспресо

Сандра инсистира: Поранешната сопруга на Милан Калиниќ го поканила на ручек, а дали тој прифатил?

Еспресо

(Фото) Совршено утро во кревет на Тајланд, снаата на Брена откри дека Виктор ја третира како кралица: „Љубовта на мојот живот“

Еспресо

Хороскоп за 18 јануари: Јарците не знаат кај им е главата, Рибите ќе ја променат работата, а вие?

apostolova
Се вчитува....