12:24 - 5 декември, 2025

Мезе кое го носи духот на Мексико, пробајте го префинетото гвакамоле (РЕЦЕПТ)

Гвакамоле е додаток на јадење, мезе или салата, кое поради специфичниот вкус е популарно насекаде низ светот, а е карактеристично за мексиканската кујна.

Основата на вкусното гвакамоле е авокадото. Се верува дека неговото потекло датира уште од времето на Ацтеките во Мексико.

Денес гвакамоле е дел од секоја модерна мексиканска кујна, но одлично е прифатено и во американската кујна. Новите рецепти вклучуваат и домати, чили или црн пипер, јогурт, босилек и различни дополнителни зачини.

Погрешно е мислењето дека гвакамоле е паста од авокадо, зашто во доброто гвакамоле мора да го почувствувате и лукот, пиперчињата и коријандерот но и парчиња, од мекото авокадо.

Состојки

Половина врзоп млад кромид

Половина врзоп аспарагус

1 лук (истолчен)

1 поголема лута пиперка (ситно исечкана)

5 лажици ситно исечкан коријандер

3 зрели авокада

Сок од 1 лимон

Половина зелен лимон

Сол

Подготовка

Загрејте ја тавата со една лажица маслиново масло на силен оган. Во жешката тава ставете ги младиот кромид ситно исечкан, аспарагусот (исечкан) и половина лимон и печете се додека не добијат смеѓа боја. Оставете да се изладат.

Во меѓувреме излупете ги авокадата и отстранете ги семките, па изгмечете ги. Исечкајте ја лутата пиперка на многу ситни парченца, иситнете го коријандерот, а лукот истолчете го. Додадете ги на изладените кромид и аспарагус. Важно е гвакамоле да има мали парченца од авокадо односно авокадото не смее да биде целото како паста.

Со мешање поврзете ги сите состојки, па зачинете ги со сол и сок од лимон.

Послужете со пченичен чипс.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....