Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се на нозе или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна за да си го почне денот.
Тајван
Џанбинг
View this post on Instagram
Во Тајван, вид на палачинка наречена џанбинг е честа брза храна и типичен појадок. Името буквално значи „пржена палачинка“. Направени од јајце и пченично брашно, палачинките може да се надополнат со низа различни состојки од шунка и кромид до соја, кикирики, јајца или свинско месо, како и сос од хоизин и чили.
Костарика
Гало Пинто
View this post on Instagram
Гало Пинто е традиционално јадење од Костарика кое е вкусна комбинација од ориз и грав кои прво се готват одделно, а потоа се пржат заедно, зачинети со коријандер и често се служат со пржени јајца и зелени банани.
Египет
Фул Медамес
View this post on Instagram
Фул медамес, националното јадење на Египет е чорба од фава грав, за која некои сугерираат дека датира од античкиот период. Се прави од сув фава грав, кој се вари полека и е едноставно зачинет. Кога ќе дојде време за јадење се служи со зачини и ароматични производи како екстра-девствено маслиново масло, сол, бибер, чили, лук, лимон и ким. Понекогаш се вклучени и други додатоци, како тврдо варени јајца, салата од краставици и домати, млад кромид и таан.