Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се на нозе или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна за да си го почне денот.
Аргентина
Медијалунас(полумесечинки)

Појадокот во Аргентина е хедонистичка афера. Локалните жители кои обично јадат една од двете работи: тостадос (тост) или медијалунас („полумесечинки“), кои се колачи слични на кроасани, но помали и послатки. Се разбира, тие обично се јадат со кафе.
Австралија
Вегемит

Вегемит е класичен австралиски производ што луѓето или да го сакаат или го мразат. Тоа е дебел, црн намаз што е направен од екстракт од пивски квасец и традиционално се мачка многу тенок слој врз малку напутерно лепче, понекогаш придружен со парче сирење.
Колумбија
Чангуа

Во централните региони Андрес во Колумбија, обилен појадок често вклучува чангуа – супа направена со вода, млеко и компири, која обично се служи со јајце на крајот. Кога супата врие, живо јајце се се става во неа внимателно, без да се скрши жолчката, а потоа се остава да се готви во врелата супа. Може да се сервира со пржени млади кромитчиња или свеж коријандер, како и стар леб (кој омекнува во супата) и можеби дури и парчиња распотен кашкавал.