Славниот готвач Гордон Ремзи е познат по оригиналните рецепти кои ги следат многу љубители на готвењето. За невообичаена комбинација на вкусови што ќе ги импресионира и гурманите, пробајте го неговиот рецепт за салата од маринирано цвекло и зеленчук со кисели јаболка, пршута и козјо сирење со зачини.
1. Кисели јаболка:
– Чаша дестилиран бел оцет
– Половина чаша вода
– Една третина од чаша гранулиран шеќер
– 1 лажица сол
– 2 гранчиња копар
– 1 лажичка црн пипер
– 1 Грени Смит јаболко (или било кој кисел вид), исечено на парчиња, кои потоа се сечат на половина во триаголна форма
2. Зашеќерени ф’стаци:
– Половина чаша печени и солени ф’стаци
– 3 лажици шеќер
– Четвртина чаша вода
– Обилна доза свеж црн пипер
3. Печено цвекло:
– Килограм измиено и исушено цвекло со приближно еднаква големина
– 5 лажици маслиново масло
– Сол и свежо мелен црн пипер
– Половина чаша оцет малина оцет
4. Меко козјо сирење со зачини:
– 230 гр свежо козјо сирење на собна температура
– Слатка павлака (за разредување)
– 3 лажици сецкани билки како што се тарагон, власец, магдонос, копар и нане
– Сол
– кора од половина лимон
5. Крцкава пршута:
– 6 тенки парчиња пршута
Други состојки:
– 3 лажици маслиново масло
– 2 лажички мед
– Сок од половина лимон
– Сол
– зелена салата
– свежо цвекло
МЕТОД:
1. Кисели јаболка: Ставете ги сите состојки за првиот дел од рецептот, освен јаболката и копарот во мало тенџере и варете додека не зоврие. Кога шеќерот ќе се раствори, тргнете го од оган и оставете да отстои неколку минути. Ставете јаболка и копар во тегла отпорна на топлина. Истурете ја разладената течност од тенџерето преку јаболката во теглата, оставете ги да бидат целосно покриени. Оставете ја теглата да се излади на собна температура пред да ја ставите во фрижидер. Може да остане во фрижидер до 2 недели.
2. Зашеќерени ф’стаци: Ставете ги сите состојки за вториот дел од рецептот во мало тенџере на средна температура. Кога меурчињата ќе почнат брзо да се формираат, имајте предвид дека често треба да го тресете тенџерето за рамномерно да ги премачкате ф’стаците со слој шеќер. Кога поголемиот дел од водата ќе испари, дополнително намалете ја температурата на ниско до умерено. Продолжете да го тресете тенџерето додека шеќерот не почне да поруменува, а потоа тргнете го од оган. Фстаците веднаш префрлете ги на чинија или плех обложен со хартија за печење за да се изладат целосно. Ќе бидат многу топли, затоа не ги допирајте, но некои можете веднаш да ги расделите со виљушка, а остатокот со рака подоцна. Можете да ги чувате во цврсто затворен сад на собна температура до 5 дена.
3. Печете го цвеклото: Загрејте ја рерната на 200˚C.
Во голем сад, ставете го цвеклото со 3 лажици маслиново масло и една четвртина чаша оцет. Зачинете великодушно со сол и бибер. Покријте го садот за печење со фолија и префрлете го печеното цвекло со целата негова течност. Цврсто покријте со фолија за да ја задржите пареата.
Печете на централната решетка од час до час и половина во зависност од големината на цвеклото. Кога ќе се испече, треба да биде меко и да можете да почувствувате со нож низ фолијата. Отстранете ја фолијата одозгора и оставете малку да се излади. Користете кујнска крпа за да ја отстраните грубата површина на цвеклото додека е сè уште жешко. Исечете го цвеклото на парчиња дебели околу 2,5 см.
Комбинирајте ја преостанатата четвртина чаша оцет и 2 лажици маслиново масло во сад со доволна големина за цвеклото. Зачинете со сол и бибер и префрлете го уште топлото цвекло во оваа маринада. Внимателно промешајте за рамномерно покривање на цвеклото. Оставете ги да маринираат најмалку 30 минути, и можете да ги оставите да отстојат преку ноќ.
4. Подгответе го козјото сирење: Ставете го козјото сирење во сад со средна големина и додадете малку слатка павлака. Изматете ја смесата со миксер или жица за матење. Започнете со мала брзина и постепено зголемувајте додека смесата не стане лесна и мека. Ќе ви требаат некаде помеѓу 30 секунди и една минута. Додадете ги билките, солта и кората од лимон и кратко користете миксер за да ги споите со останатите состојки.
Загрејте ја рерната на 220 степени. Ставете слој парчиња пршута на плех. Обидете се да не се преклопуваат. Печете 8-12 минути додека не станат златни и крцкави. Како што се ладат, ќе станат уште покрцкави. Искршете ги парчињата со рацете на малку помали парчиња.
5. Направете прелив за салата: Во голем сад измешајте маслиново масло, сок од лимон, мед и сол за да го направите преливот. Отстранете ги парчињата цвекло од ладна вода и исушете ги со крпа или кујнска крпа. Додадете ја зелената салата во садот и промешајте. Пробајте малку и зачинете ако е потребно.
6. Користете два широки и плитки чинии за сервирање. Во половина од секоја ставете по една лажица козјо сирење. Пополнете ја другата половина со лисја од зелена салата на кои ќе ги ставите цвеклото, а врз нив пршута, кисели јаболка и ф’стаци. Конечно, украсете со преостанатите билки.