3.8 C
Скопје
11:14 - 21 декември, 2024

Го имаме рецептот: Вака се подготвуваат познатите сараевски ќебапи!

Сараевските ќебапи се познат специјалитет во чие совршенство од вкусови уживаат како жителите на Босна и Херцеговина, така и бројните туристи.

Долги се од 4 до 12 сантиметри, а се служат во лепче, односно во сомун. По желба, можете да го прелиете лепчето со посебен месен сок кој дава единствена арома.

 

View this post on Instagram

 

#cevapi #cevapcici #bascarsija #bascarsijasarajevo #bosnia #cevabdzinicaspecijal #food #traditionalfood ??

A post shared by Ćevabdžinica Specijal (@cevabdzinica_specijal) on

Приготвување на ќебапите:

– Исечкајте го месото на ситни парчиња, па измелете го два пати.

– Исечкајте лук, така што ќе излезе сокот, па измешајте го со месото.

– Додајте зачини, кајмак и минерална вода.

– Добро измешајте ја смесата, па оставете ја да отстои неколку часа во фрижидер.

– Обликувајте ги ќебапите со рака, на должина помеѓу 4 и 12 сантиметри.

– Пржете ги на скара, а на крај, прелејте ги со месен сок.

Задолжителни прилози:

– лепче или сомун

– ситно исечкан кромид

– кајмак

Иако има повеќе рецепти за приготвување месни сокови, ние ви го предлагаме испробаниот.

Приготвување на сосот:

– Ставете зачини во сад, а потоа додајте малку масло

– Врз тоа сипете бујон и вода, па оставете да зоврие.

Совет за месниот сок:

– Ставете половина говедска коцка за супа во 2 децилитри вода и загрејте ја во микробранова на 500 W 1-2 минути.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....