Сараевските ќебапи се познат специјалитет во чие совршенство од вкусови уживаат како жителите на Босна и Херцеговина, така и бројните туристи.
Долги се од 4 до 12 сантиметри, а се служат во лепче, односно во сомун. По желба, можете да го прелиете лепчето со посебен месен сок кој дава единствена арома.
View this post on Instagram
Приготвување на ќебапите:
– Исечкајте го месото на ситни парчиња, па измелете го два пати.
– Исечкајте лук, така што ќе излезе сокот, па измешајте го со месото.
– Додајте зачини, кајмак и минерална вода.
– Добро измешајте ја смесата, па оставете ја да отстои неколку часа во фрижидер.
– Обликувајте ги ќебапите со рака, на должина помеѓу 4 и 12 сантиметри.
– Пржете ги на скара, а на крај, прелејте ги со месен сок.
Задолжителни прилози:
– лепче или сомун
– ситно исечкан кромид
– кајмак
Иако има повеќе рецепти за приготвување месни сокови, ние ви го предлагаме испробаниот.
Приготвување на сосот:
– Ставете зачини во сад, а потоа додајте малку масло
– Врз тоа сипете бујон и вода, па оставете да зоврие.
Совет за месниот сок:
– Ставете половина говедска коцка за супа во 2 децилитри вода и загрејте ја во микробранова на 500 W 1-2 минути.