Потребно ви е:
– 450 гр брашно
– 200 мл млака вода
– малку маслиново масло
– сол, шеќер
– 20 гр квасец
Фил:
– 1 главица кромид
– 4 чешниња лук
– 4-5 кисели краставички или маслинки
– 1 домат
– оригано
– 2 гранчиња рузмарин
Подготовка:
Со млаката вода, квасецот, маслото, шеќерот и солта замесете меко тесто. Оставете го да нарасне, со сукало истенчете го до дебелина од 2 сантиметри па ставете го во подмачкан плех. Оставете го 20 минути повторно да одмори.
Со четка премачкајте го со маслиново масло па филот од зеленчук распоредете го по желба врз тестото. Посипете со оригано, рузмарин и крупна сол и печете на 200 степени околу 40 минути.