15:56 - 5 декември, 2025

Една шолја пред спиење: Зошто чајот не треба да се подготвува со зовриена вода?

чај

Професионалниот дегустатор на храна и пијалоци, Мартин Исарк за магазинот „The Sun“ изјавил никогаш не треба да користиме зовриена вода кога подготвуваме чај.

„Време е да се заборави тој мит. Врелата вода го убива вкусот на чајот, а во шолјата ви останува само чуден сув вкус, кој претежно е танин“, изјавил Мартин.

Тој објасни дека водата за подготовка на чај треба да биде на максимум 80°C, а тоа важи за сите вкусови на чај.

Водата порано ја вриеле бидејќи не била питка, а притоа и да се убијат сите бактери, што не е случај денес кога поголемиот дел од светот има достапна чиста вода за пиење, пренесува „The Sun“.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....