05:53 - 21 декември, 2024

Една шолја пред спиење: Зошто чајот не треба да се подготвува со зовриена вода?

чај

Професионалниот дегустатор на храна и пијалоци, Мартин Исарк за магазинот „The Sun“ изјавил никогаш не треба да користиме зовриена вода кога подготвуваме чај.

„Време е да се заборави тој мит. Врелата вода го убива вкусот на чајот, а во шолјата ви останува само чуден сув вкус, кој претежно е танин“, изјавил Мартин.

Тој објасни дека водата за подготовка на чај треба да биде на максимум 80°C, а тоа важи за сите вкусови на чај.

Водата порано ја вриеле бидејќи не била питка, а притоа и да се убијат сите бактери, што не е случај денес кога поголемиот дел од светот има достапна чиста вода за пиење, пренесува „The Sun“.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....