9.8 C
Скопје
04:06 - 31 март, 2025

Редовно пијте јогурт или кефир: Научниците за прв пат откриваат механизам со кој пробиотиците можат да штитат од патогени инфекции

Многу луѓе консумираат јогурт затоа што се свесни за неговите придобивки од калциумот што го содржи до пробиотиците и протеините.

Една од постојаните грижи во врска со млечните производи, вклучувајќи го и јогуртот, е што се сметаше дека тие предизвикуваат воспаленија во телото, што може да доведе до некои инфекции, болести и нарушувања, пишува „Eat This, Not That“.

Израелска студија сега откри дека пробиотиците во млечните производи, како што е јогуртот, всушност можат да го намалат воспалението и да го зајакнат имунитетот.

За луѓето кои сметаат дека јогуртот е здрава, сигурна храна сега, има добри вести. Имено, двајца истражувачи кои спроведоа универзитетско истражување во Израел откриле дека молекулите од пробиотици во кефир, што е слично на јогуртот, иако тврдат дека се поздрави, значително го намалуваат нивото на инфекцијата која предизвикува колера.

Во следната студија, научниците откриле дека истите молекули исто така дејствувале како антиинфламаторно дејство против некои модели на вирусни заболувања. Тоа е имунолошки одговор кој е откриен како главна причина за смрт кај пациенти со ковид-19.

„Нашето истражување за прв пат открива механизам со кој пробиотиците можат да штитат од патогени инфекции и да му помогнат на имунитетот“, рече професорот Раз Јелинек, потпретседател за истражување и развој на Универзитетот Бен Гурион.

Ова веројатно ќе доведе до нови истражувања за поголемо разбирање, но во меѓувреме, наодите од оваа студија може да бидат уште една причина за редовно консумирање јогурт и кефир.

 

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Синдром на скршено срце

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Заштитете го вашето срце, направете коронарен стрес-тест

Еспресо

Клиника „Жан Митрев“: Вратите на Клиника „Жан Митрев“ се отворени за секој кому му е потребна медицинска помош

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Што е доплер на каротиди, за што се користи и кои се придобивките

Еспресо

Интервју со д-р Катерина Игневска, специјалист по микробиологија во Клиника „Жан Митрев“: Преку едукација и вежби до нулта толеранција за болнички инфекции

Еспресо

„Санте плус 3“, лидер на услуга, квалитет и професионализам во здравствениот сектор: Мамографија – кога и зошто е важна?

Еспресо
Се вчитува....