Многу луѓе консумираат јогурт затоа што се свесни за неговите придобивки од калциумот што го содржи до пробиотиците и протеините.
Една од постојаните грижи во врска со млечните производи, вклучувајќи го и јогуртот, е што се сметаше дека тие предизвикуваат воспаленија во телото, што може да доведе до некои инфекции, болести и нарушувања, пишува „Eat This, Not That“.
Израелска студија сега откри дека пробиотиците во млечните производи, како што е јогуртот, всушност можат да го намалат воспалението и да го зајакнат имунитетот.
За луѓето кои сметаат дека јогуртот е здрава, сигурна храна сега, има добри вести. Имено, двајца истражувачи кои спроведоа универзитетско истражување во Израел откриле дека молекулите од пробиотици во кефир, што е слично на јогуртот, иако тврдат дека се поздрави, значително го намалуваат нивото на инфекцијата која предизвикува колера.
Во следната студија, научниците откриле дека истите молекули исто така дејствувале како антиинфламаторно дејство против некои модели на вирусни заболувања. Тоа е имунолошки одговор кој е откриен како главна причина за смрт кај пациенти со ковид-19.
„Нашето истражување за прв пат открива механизам со кој пробиотиците можат да штитат од патогени инфекции и да му помогнат на имунитетот“, рече професорот Раз Јелинек, потпретседател за истражување и развој на Универзитетот Бен Гурион.
Ова веројатно ќе доведе до нови истражувања за поголемо разбирање, но во меѓувреме, наодите од оваа студија може да бидат уште една причина за редовно консумирање јогурт и кефир.