Минатиот месец беше месец за подигање на свеста за ракот на дојката, па заедницата „Forks Over Knives“ одржа вебинар каде зборуваше и светски познатиот хирург за рак на дојка д-р Кристи Фанк.
Познато е дека д-р Фанк лечела бројни познати личности како Анџелина Џоли и Шерил Кроу и е меѓу најпродаваните автори на книгата „Breasts: The Owner’s Manual“.
View this post on Instagram
Генетиката е во втор план, можеме да делуваме со исхраната и начинот на живот
„На една од осум жени ќе ѝ биде дијагностициран рак на дојка во текот на животот. Постарите жени се изложени на поголем ризик“, вели таа. Добрата вест е дека што само 5 до 10 проценти од сите карциноми на дојка се генетски. Тоа значи дека можеме да направиме нешто во врска со тоа“.
Но, дури и на оние кои имаат случај на рак на дојка во нивното семејство, Фанк им припишува исхрана и начин на живот. Ова ја поддржува популарната изрека: генетиката товари оружје, околината го повлекува чкрапалото.
„Кога јадете производи од животинско потекло, нивото на естроген се зголемува, а факторите на раст како ИГФ-1 (фактор на раст сличен на инсулин) се зголемуваат“, вели таа. „Вишокот на ИГФ-1 постои само како одговор на конзумирањето животински протеини и животински масти“.
Фанк наведе студија од 2014 година за клеточниот метаболизам кај над 6.000 возрасни личности на возраст од 50 до 65 години, кои биле следени 18 години. Повисоките нивоа на животински протеини довеле до 430 отсто зголемување на смртноста од рак и 7.300 отсто зголемување на дијабетесот.
View this post on Instagram
Храна за борба против ракот
Куркуминот во куркумата, епигалокатехин галат (EGCG) во зелениот чај, ресвератрол во црвеното грозје, омега-3 масни киселини од ленено семе и авокадо, процијанидини од бобинки, генистеин од соја, ликопен од домати, антикоцијанидини во јаболката помагаат во борбата против рак.
Таа откри дека во првите 18 години од нејзината пракса, погрешно ги советувала своите пациенти да избегнуваат соја. Ова траело додека таа не почнала да истражува за нејзината книга и не ги открила сите студии кои го разоткриле заеднички вообичаениот мит.
Високото ниво на естроген е поврзано со зголемен ризик од рак на дојка. Сојата содржи растителен естроген изофлавон, за кој некои веруваат дека го зголемува ризикот од рак на дојка.
„Се испостави дека сојата е апсолутно антиестрогенска и антиканцерогена“, призна Фанк. Таа откри и дека започнала како типична лекарка, која никогаш не стекнала никакво образование за исхрана преку медицинскиот факултет, специјализација, стипендија или стажирање.
Денес на своите пациенти, но и на пошироката популација им сугерира консумација на соја и нејзините производи и регулирање на консумација на месни протеини.