Овој период од годината, за оние кои се алергични на полен, е резервиран за чешање на очите, постојано кивање и назална конгестија.
Почетокот на сезоната на алергии може да биде прилично непријатен за некои луѓе. Ако страдате од сезонски алергии, може да забележите дека одредени оброци или закуски ги влошуваат вашите симптоми.
Тоа се вика синдром на орална алергија (ОАС), изјави за „Livestrogn“ д-р Килфорд Басет, основач и медицински директор на Алергија и нега на астма во Њујорк.
„ОАС опишува алергиски реакции кои обично се јавуваат по конзумирање на одредени термички необработени овошја, јатки, зеленчук или зачини кај луѓе кои се чувствителни на полен“, вели тој
Иако не е вистинска алергија на храна, тоа е еден од начините на кои може да се појави алергија на полен, а може да се појави и ако сте алергични на полен од дрво, трева или плевел, вели лекарот.
Тоа е кружна реакција што се јавува помеѓу алергените во поленот и храната, според Американскиот колеџ за алергија, астма и имунологија (АЦААИ). Поленот и протеините во оваа храна изгледаат слично на вашиот имунолошки систем, така што вашето тело започнува реакција против нив.
„Во рок од 10 минути од јадење одредена храна, може да забележите благо чувство на чешање или пецкање во устата, усните или грлото“, вели д-р Басет.
Дигестивниот процес ги неутрализира овие алергени, вели тој, па симптомите брзо исчезнуваат. За мал процент од луѓето, овие реакции можат да бидат посериозни.
„ОАС е почеста кај луѓето кои се алергични на полен од бреза, дури и повеќе отколку кај оние кои се чувствителни на полен од трева“, вели д-р Басет.
Алергија на полен од бреза
Сезоната на полен на дрвјата започнува во рана пролет и трае до мај. АЦААИ вели дека луѓето кои се алергични на полен од бреза, најверојатно ќе се чувствуваат полошо ако јадат јаболка, бадеми, моркови, целер, лешници, круши или сливи.
Алергија на полен од трева
Поленот од трева обично е во воздухот кон крајот на пролетта и летото, според АЦААИ. Ако имате алергија на полен од трева, може да забележите зголемена реакција кога конзумирате целер, портокали и домати.
Алергија на полен од амброзија
Кога станува збор за амброзија и алергии на овој плевел, треба да избегнувате банани, краставици, компири, тиквички, семки од сончоглед, дињи и лубеница.