Британски готвач и слаткар изјави дека на крунисувањето на кралот Чарлс III му се потребни две клучни промени.
Победникот на големиот британски Bake Off, Дејвид Атертон, откри две состојки за кои мисли дека треба да се додадат на тортата за крунисување на Чарлс III и Камила Паркер-Боулс за колку-толку тортата да се „зачини“.
King Charles and Camilla choose coronation quiche as signature dish https://t.co/sTJbJVpLft
— The Guardian (@guardian) April 17, 2023
„Ми се допаѓа изгледот на филот, тој е свеж и зелен, но дефинитивно ќе додадам малку аспарагус и чаден лосос или барем сино сирење“, објасни тој.
Рецептот за тортата за крунисувањето на Чарлс III е развиен од готвачот Марк Фланаган, кој е задолжен за кралските вечери од 2002 година. Монарсите го избраа кишот како официјално јадење на свечените гозби, бидејќи сметаат дека питата е лесна за подготовка и не е многу скапа во однос на состојките.
„Пита со крцкава кора од лесно тесто и нежни вкусови на спанаќ, грав и свеж тарагон. Јадете ја топла или ладна со зелена салата и варени компири – совршена за големиот ручек за крунисувањето“, е опишано на веб-страницата на кралското семејство.
Околу менито – поточно изборот на храна – по повод крунисувањето има повеќе негативни коментари од разни готвачи.
Love that the palace has released the “Coronation Quiche” for everyone to celebrate the Coronation and it sounds yummy! But given King Charles III “inclusiveness” I can’t help wondering why the recipe includes “pork fat” when so many of his subjects aren’t allowed to eat it.
— Darren McGrady (@DarrenMcGrady) April 18, 2023