13:49 - 26 декември, 2025

(РЕЦЕПТ) ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИТАЛИЈА: Салтимбока – експлозија од вкусови кои „скокаат“ во уста!

Салтимбока е едно од традиционалните римски јадења и е длабоко вкоренето во регионалната кујна. Името на овој италијански класик доаѓа од „salti in bocca“, што значи дека скока во устата, што е токму она што го прават вкусовите на „saltimbocca“.

Јадењето се состои од нежни, пржени телешки котлети кои се завиткани во италијанска пршута, ароматизирани со свежа жалфија, а потоа пржени во бело вино. Иако оригиналниот рецепт за салтимбока наводно е стар со векови, првата пишана трага од ова јадење е пронајдена во готвачот на Пелегрино Артуси од 1891 година, „La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene“, во која тој тврди дека уживал во ова познато јадење во „Roman trattoria Le Venete“.

ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Кљукуша – брза и лесна пита што ќе ги засити и најгладните

Сепак, за „saltimbocca alla Romana“ често се вели дека не потекнува од Рим, туку во Бреша, ломбардиски град сместен во подножјето на Алпите, каде што речиси идентично јадење наречено „saltimbocca alla Bresciana“ се подготвува од раните 1800-ти.

Без оглед на неговото вистинско потекло, saltimbocca е едно од омилените римски „secondi piatti“ денес, и обично се ужива со зелен зеленчук како што се „piselli alla Romana“, зелен грашок во римски стил.

Потребни состојки:

– 8 телешки котлети
– 4 парчиња пршута
– 8 листови жалфија
– 50 гр путер
– 2 лажици суво бело вино
– сол и бибер, по вкус

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angela (@amici__angela_)

Подготовка:

1. Започнете со нежно израмнување на телешки котлети со чекан за месо додека не станат многу тенки. Потоа, на врвот на секој котлет ставете половина парче пршута и еден лист жалфија. Ставете ги заедно на стапче за ражнич.
2. Растопете го путерот во тавче и кога ќе почне да пени, додадете ги телешките котлети, зачинети со малку сол и прстофат бибер.
3. Оставете го месото да порумени од двете страни на силен оган само минута или две, малку помалку од страната на пршутата и жалфија. Кога ќе завршите, извадете ги котлетите од тавата и наредете ги на загреана чинија за сервирање.
4. За да ја одглазурате тавата, истурете малку бело вино и додадете малку путер. Кога путерот целосно ќе се стопи, добиениот сос прелијте го врз телешки котлети и веднаш послужете ја вашата салтимбока.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СРБИЈА: Караѓорѓева шницла – Сте се прашале како настанала?

Слични објави

(Видео) Весна Змијанац ја придржуваат додека оди, првпат во јавност по интервенцијата: „Не го почитувам она што ми го кажуваат лекарите“

Еспресо

Мајка ми зимаше плата 300 евра, а плаќаше рата за кредит 150 за јас да можам да се школувам: Исповед на познатата балерина

msp-admin

Андреана Чекиќ за траумите по несреќата со кумот Дарко Лазиќ: „Гледав само дали е жив“

Еспресо

(Фото) Водителката која за љубов си замина од Македонија пред десет години и стана мајка, денес изгледа како модел

apostolova

„Лепа Лукиќ не сакаше да плати 1200 евра за да ѝ го извадат забот“: Колега на пејачката се присети на една несекојдневна случка

Еспресо

Јана Стојановска се отвори за разголувањето во сериите

Еспресо
Се вчитува....