3.8 C
Скопје
13:02 - 23 декември, 2024

(РЕЦЕПТ) МАРТИНА НИ НАПРАВИ ИНТЕГРАЛНО ЛЕПЧЕ СО СЕМКИ: Уживајте во секое залче!

Мартина Трајаноска

Нашиот тим започна соработка со една посебна, прекрасна мајсторка во кујна – Мартина Трајаноска.

Шармантната Мартина стои зад превкусните рецепти пласирани на инстаграм-профилот (martinascooking).

(РЕЦЕПТ) МАРТИНА НИ НАПРАВИ БОМБИЦИ ОД ТИКВА: Превкусни се, а одземаат само неколку минутки за подготовка

Готви од мали нозе, а со текот на годините и искуството научила дека најважна состојка во секое јадење е – љубовта. Денес Мартина ни направи интегрално лепче со семки.

„Ако до сега сте се прашувале за најубавиот рецепт за интегрално лепче, ова е тоа што ви треба. неодамна го открив и не би го заменила за ниеден! Колку и да ви го фалам лепчето, мора сами да си го пробате. Всушност рецептот е многу едноставен и многу брз, направете си го со мнооогу љубов и уживајте во секое залче“, вели нашата драга Мартина.

(РЕЦЕПТ) МАРТИНА НИ НАПРАВИ ПОСНИ И ЗДРАВИ БАРОВИ ОД 3 СОСТОЈКИ: И во петок може да си ја задоволите желбата за благо

Потребни состојки:

  • 500 мл млака вода
  • 750 гр интегрално брашно
  • 15 гр сув квасец
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажица мед
  • 1 лажица сол
  • 50-70 гр сончоглед
  • 50-70 гр сусам
  • 50-70 гр ленено семе
  • 50-70 гр семки од тиква

 

View this post on Instagram

 

A post shared by martinascooking (@martinascookingg)

Подготовка:

Најпрво измешајте ги брашното и сувиот квасец. Додадете ги и солта, медот и маслиновото масло, измешајте ги и семките, па додадете ја водата. Јас најпрво мешам со дрвена лажица дури малце не се соедини смесата, па тестото го префрлам на набрашнета површина. Измесете го убаво некои 5-10 минути дури не добиете убаво меко мазно тесто (без грутки). Вака тестото оставете го во сад покриен со кеса и крпа околу 1 час на топло. Јас го делам на 2 дела и печам 2 лепчиња.
Вие можете како едно поголемо лепче или неколку помали. Префрлете ги на хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 180 С околу 40-тина минути. Извадете од рерна, попрскајте со вода и ставете ги на решетка или на плехчето и покријте ги со крпа. Оставете целосно да изладат, па може да уживате во овие убавини.

Доста заситува и едно средна големина парче отприлика би имало околу 100-150 калории. Замрзнете си го и вадете си по потреба. Нема да сакате да купите леб уште еднаш.

Слични објави

Две години подоцна: Масимо Савиќ и понатаму живее преку својата музика

Еспресо

(Видео) Публиката ја исвирка Тијана Дапчевиќ: Пејачката го поздрави Ивица Дачиќ и наиде на критики!

Еспресо

Александра Пријовиќ го прекина последниот концерт: Свекрвата Зорица, во солзи, целосно скршена

Еспресо

(Фото) Ништо од венчавката вредна 600 милиони долари! Џеф Безос ја демантираше свадбата во Аспен, сè е лага! 

Еспресо

Хороскоп за 23 декември: Вагите ќе имаат љубовни проблеми, Скорпиите ќе бидат под тежок стрес

Еспресо

Славниот водител сподели тажни вести: „Никогаш нема да те заборавам, многу поминавме заедно“

Еспресо
Се вчитува....