Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.
Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.
Теа ни ги подготви добро познатите шведски ќофтиња со пилешко месо, но доколку сакате можете да ги направите и од јунешко или свинско мелено месо.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
За ќофтињата:
500 гр. пилешки стек
50 гр. путер
3-4 лажици лебни трошки
1 лажица млеко
1 јајце
1 главица кромид
2-3 чешниња лук
свеж магдонос
пилешка или говедска супа (коцка)
500 мл. вода
брашно
кисела павлака
џем од дива брусница или сува брусница
За пире:
4-5 поголеми компири
50-100 мл. млеко
50гр. путер
сол и црн бибер
мешан сув зачин
масло за јадење
Метод:
Пилешкиот стек ставете го во блендер или сецко и ситно исецкајте го. Префрлете го во подлабок сад, а во сецкото исецкајте ги кромидот, лукот и магдоносот и потоа додадете ги во месото. Додадете ги јајцето, лебните трошки, млекото, зачинете со сол, мешан сув зеленчук и бибер и убаво измешајте. Од оваа смеса оформете 12 топчиња и испржете ги на загреано масло. Откако ќе ги испржите ставете ги на сафетка да се упие мрснотијата.
Водата ставете ја во тенџере да се загрева. Кога ќе почне да врие ставете ја коцката супа и оставете ја 2-3 мин да поврие на тивок оган, а потоа тргнете ја на страна.
Во друго тенџере ставете ги компирите излупени и исецкани на коцки да се варат. Откако ќе се сварат процедете ги, изгмечете ги и во нив додадете млеко, путер, мешан сув зеленчук, сол и убаво промешајте.
Во тавче на оган ставете масло да се загрева. Во маслото ставете 1 лажица брашно, пржете 2-3 мин со постојано мешање и потоа постепено додавајте ја супата. Оставете го сосот убаво да се згусне и на крај ставете ја павлаката. Зачинете и додадете ги ќофтињата.
Послужете ги ќофтињата во комбинација со пире и џем од брусница или сува брусница.