3.8 C
Скопје
09:56 - 22 јануари, 2025

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Направете си и уживајте во Банана лепче, не се важи за десерт!

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

Дали сте знаеле дека банана лепчето (banana bread) потекнува од Америка? Иако оригиналната верзија се прави само со изгмечени банани, јас ја обожавам оваа со додаток на кршени лешници и чоколадни капки кои го збогатуваат вкусот, ни вели Теа.

Потребни состојки:

🍌250 гр. брашно
🍌80 гр. шеќер во прав
🍌80 гр. путер (на собна температура)
🍌1 мала лажичка прашок за пециво
🍌1 мала лажичка сода
🍌2 банани
🍌2 јајца
🍌50 гр кршени лешници
🍌50 гр чоколадни капки или чоколадо за готвење на ситни коцки

Подготовка:

Брашното, шеќерот, путерот, прашокот за пециво и содата се мешаат во длабок сад со рака и во средина се прави дупка во која се ставаат бананите, претходно изгмечени со вилушка и јајцата, претходно изматени со вилушка. Се се меша со лажица, се додадаваат лешниците и чоколадните капки и се става во калап за печење обложен со хартија за печење.
Се пече 30-40 минути на 180 степени.

Слични објави

(Фото) Северина ужива на Малдиви и ја чита книгата на Ведрана Рудан: „Нејзиниот филм на јахтата ја оживеа Југославија!“

Еспресо

(Фото) Пожешка и од песокот во Дубаи: Теодора Џехверовиќ им го помати умот на мажите со секси фотографии

Еспресо

Трогателен момент во кариерата на Петар Грашо: Сними дует со двегодишната ќерка

Еспресо

(Фото) „Полека, но сигурно доаѓа…“: Српската пејачка Сара Јо заврши во болница!

Еспресо

Весна Ѓогани проговори за односот со ќерките на Ѓоле од првиот брак: Секогаш испаѓам зла маќеа

Еспресо

На денешен ден пред 10 години нѐ напушти Кемал Монтено: Песните му беа животот

Еспресо
Се вчитува....