07:23 - 26 декември, 2025

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Направете си и уживајте во Банана лепче, не се важи за десерт!

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

Дали сте знаеле дека банана лепчето (banana bread) потекнува од Америка? Иако оригиналната верзија се прави само со изгмечени банани, јас ја обожавам оваа со додаток на кршени лешници и чоколадни капки кои го збогатуваат вкусот, ни вели Теа.

Потребни состојки:

🍌250 гр. брашно
🍌80 гр. шеќер во прав
🍌80 гр. путер (на собна температура)
🍌1 мала лажичка прашок за пециво
🍌1 мала лажичка сода
🍌2 банани
🍌2 јајца
🍌50 гр кршени лешници
🍌50 гр чоколадни капки или чоколадо за готвење на ситни коцки

Подготовка:

Брашното, шеќерот, путерот, прашокот за пециво и содата се мешаат во длабок сад со рака и во средина се прави дупка во која се ставаат бананите, претходно изгмечени со вилушка и јајцата, претходно изматени со вилушка. Се се меша со лажица, се додадаваат лешниците и чоколадните капки и се става во калап за печење обложен со хартија за печење.
Се пече 30-40 минути на 180 степени.

Слични објави

„Ова беше голем предизвик“: Иван Босиљчиќ и Јелена Томашевиќ го остварија сонот што го чекаа 15 години

Еспресо

(Фото) Жешка празнична честитка: Нивес Целзиус во бела тантела позираше покрај новогодишна елка

Еспресо

На снег во минијатурни танги – На српската старлета која се гордее што не знае да множи, студот не ѝ може ништо

apostolova

(Фото) Сека Алексиќ ја покажа новата трпезарија: Мермер, сè во стакло, икони насекаде…

Еспресо

(Фото) Палто од крзно и накит вреден 20.000 евра: Александра Пријовиќ се забавуваше на концертот на Емина Јаховиќ во стајлинг од 35.000 евра

Еспресо

Фаталната заводничка од „Среќни луѓе“ со шокантно признание: И на 54 години го цицам палецот

Еспресо
Се вчитува....