4.8 C
Скопје
12:29 - 21 декември, 2024

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Гурманско уживање – мисиркина плескавица во лепче полнета со моцарела!

готвиме со теа

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Пилешки увијачи – сочни и вкусни одвнатре, крцкави однадвор

Теа денес споделува со сите вас нешто гурманско – мисиркина плескавица во лепче полнета со моцарела!

„Иако за плескавица не е карактеристично да се прави од мисиркино мелено месо, јас ја подготвив и можам да ви кажам дека поубава и посочна плескавица не сум пробала. Тоа што се пече во лепче ѝ дава посебен шмек“, вели Теа.

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Динстани телешки котлети со сос, во комбинација со пире и спанаќ

Потребни состојки:

За плескавица:

  • 550 гр мелено мисиркино месо
  • 1 јајце
  • 1 кромид
  • 1 пиперка
  • 3 лажици лебни трошки
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка благ буковец
  • бибер
  • 1 моцарела

За тесто:

  • 150 гр брашно
  • 1/2 кесичка сув квасец
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка шеќер
  • 75 мл млака вода
  • 30 мл масло

 

Начин на подготовка:

Во длабок сад ставете го брашното и измешајте го со солта. Во средината направете дупка и во неа ставете ги млаката вода, шеќерот, квасецот и маслото. Измешајте и оформете тесто. Покријте го садот со крпа и оставете го да стасува 20-30 минути. Месото ставете го во длабок сад и во него додадете ги кромидот ситно исецкан, пиперката ситно исецкана, јајцето, лебните трошки и зачините. Убаво измешајте и поделете ја смесата на два дела. Во тавче на мрсна хартија ставете го едниот дел во форма на голема плескавица. Брз неа ставете ја моцарелата и потоа поклопете ја со останатото месо. Формирајте голема плескавица и ставете ја да се пече во загреана рерна на 250 степени 15-20 минути. Од тестото развлечете округла кора. Во средината ставете ја плескавицата и околу затворете ја со тестото. Ставете ја да се пече додека да се испече тестото.

На здравје и уживајте!

Слични објави

(Фото) Ќерката на Цеца скршена по страшниот напад во Загреб: Анастасија се огласи со срцепарателна порака

Еспресо

(Видео) Рапер брутално убиен на паркинг: Се појавија вознемирувачки снимки

Еспресо

Хороскоп за 21 декември: Овните се оптоварени со љубовта

Еспресо

„Јас не можам да пеам!“: Јелена Розга ги одложи концертите во Белград поради трагедијата во Загреб

Еспресо

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо
Се вчитува....