Додека кулинарските историчари дебатираат за точната лоза, повеќето се согласуваат дека пијалокот егног потекнува од раниот средновековен британски „посет“, топол, млечен пијалок кој личи на пиво. До 13 век, монасите биле познати по тоа што пиеле посет со јајца и смокви. Млекото, јајцата и шерито биле храна на богатите, па затоа јајцето често се користело во наздравувања за просперитет и добро здравје.
Егног почнал да се пие за божиќните празници кога пијалокот стигнал во Америка во 1700-тите. Американските колонии биле полни со фарми – и кокошки и крави – и поевтин рум, состојка која наскоро ќе стане клучна. Етимологијата на англиското име останува мистерија. Некои велат дека „ног“ доаѓа од „ногин“, што значи дрвена чаша или „грог“, силно пиво. До крајот на 18 век, комбинираниот поим „егног“ стана името на пијалокот.
(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН ПУДИНГ: Рецепт кој се подготвува со векови и се пали на маса!
Потребни состојки:
- 1 мешунка од ванила, исчистена или лажица екстракт
- 4 јајца, одвоени на белки и жолчки
- 100 мл шеќерен сируп или мед
- 100 мл крем за готвење
- 500 мл полномасно млеко
- 100-150 мл рум
View this post on Instagram
Метод:
- Во поголем сад ставете ја ванилата. Додадете ги жолчките и шеќерниот сируп/медот и матете додека смесата не побледи, околу 2-3 минути. Додадете го кремот, млекото и ракијата и повторно матете додека не се соедини. Префрлете ја смесата во сад за сервирање.
- Исчистете го миксерот, а потоа изматете ги белките во чист сад до меки врвови. Една третина од изматените белки преклопете ја во смесата, а потоа додадете ги преостанатите изматени белки. Нежно додавајте ги додека егногот не стане мазен и воздушест. Изладете го додека не се подготвите за сервирање. Се чува покриен во фрижидер до еден ден. Непосредно пред сервирање, додадете многу мраз, а потоа нежно измешајте.
(РЕЦЕПТ) КУЛКУЛИ: Слатки кои се прават низ цела Индија за Божиќ