2.8 C
Скопје
16:44 - 17 декември, 2025

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Шеф Бранко Попоски од „Готвиме со Бранко“ ни носи рецепт за превкусен авјар по рецепт на баба.
За да го подготвите ајварот потребни намирници се: 8 килограми црвени пиперки, 3 големи модри патлиџани, 380 милилитри масло, 1 голема лажица шеќер, сол (по вкус).
Испечете ги пиперките, внимавајте да не ги изгорите, па потоа излупете им ја кората и исчистете ги семките (за побрзо да се лупат, ставете ги после печење во најлонска кеса). Откако ќе ги излупите, оставете ги да се оладат, а потоа ставете ги на цедилка околу час , два со цел убаво да се исцеди водата од нив.
Додека се цедат пиперките, испечете ги и модрите патлиџаните, па излупете ги и нив и исцедете ги. Потоа, ставете ги пиперките и модрите патлиџаните во апарат за мелење месо или пак специјална мелница за пиперки, и добиената смеса ставете ја во голем лонец или народски кажано шерпа. Почнете полека да варите.
Смесата мешајте ја што повеќе со дрвена лажица, а за време на варењето постепено додавајте масло, по 80 милилитри на секои 20 минути. Додека се подготвува ајварот, мешајте убаво и внимавајте маслото да не излезе на површина. На околу 20-тина минути пред крајот од варењето, додајте ја и солта и шеќерот. Доколку сакате да знаете дали ајварот е готов, поминете со лажица по дното – ако таа остава зад себе траги во која можете да го видите самото дно, тогаш ајварот е готов.
Теглите убаво измијте ги и ставете ги во печна на 50 степени. Полека почнете да полните додека се топли.
Откако ќе ги наполните, на врвот од секоја тегла додајте малку масло и добро затворете ги со капак. Држете ги сите на едно место, прекриени со крпа. Откако ќе помине еден ден, однесете ги на ладно и темно место.

Слични објави

Орландо Блум ја „спушти“ Кети Пери по раскинувањето: „Сега си барам партнерка со пари и со стил“

Еспресо

„Подготвена за Божиќ“: Бресквица покажа дека е вистинска домаќинка, еве како се снаоѓа во кујна

Еспресо

(Фото) Новогодишна бајка: Тамара Тодевска му направи магична роденденска прослава на синот!

Еспресо

Три месеци по породувањето: Александра Пријовиќ откри како ќе се справи со првото одвојување од ќеркичката Арија

Еспресо

(Видео) Голема неправда за Игор Џамбазов во еден многу тажен момент

msp-admin

Ана Николиќ го нападнала Рале со нож поради Карлеуша: Ѝ пратил порака…

Еспресо
Се вчитува....