11:03 - 5 декември, 2025

Манастирски грав со сечкана риба – посно и вкусно (рецепт)

риболита рецепт грав

Пикантен и вкусен оброк за време на постите.

Потребни намирници:

300 грама грав

1 кг исечкана риба (по желба),

3 главици кромид,

300 гр исечкана пиперка,

300 гр варени домати,

малку масло,

сушен зачин од билки, сол и црн пипер, нане.

Подготовка
Чекор 1.  Гравот и натопете го во ладна вода и оставете го да отстои навечер, следниот ден исцедете ја водата и истурете 2 литри вода во гравот.  Ставете го на силен оган додека зоврие, околу 10 минутки.
Чекор 2.

Рибата ставете ја во тавче, посипете ја со масло и печете ја во жешка рерна. Кога ќе биде полупечена, извадете ја и ситно исечкајте ја (отстранете ги коските), па вратете ја во тавчето. Додадете го гравот, исечканиот зеленчук, прелијте со сварените домати, зачините со вегета, зачин од билки и црн пипер и вратете во рерна да се допече.

Послужите врело.

Слични објави

(Фото) Познатите ги китат луксузните домови: Кавги околу изборот на елка пред 2026!

Еспресо

(Видео) Ќерка ѝ на Ели Танасковска се врати од Канада, водителката ја раскажа вистината

Еспресо

Обожавателка среде концерт ме замоли да го откријам полот на нејзиното бебе: Ацо Пејовиќ во Скопје раскажа интересна анегдота

Еспресо

(Фото) „Мал сончев зрак води низ облачно небо“: Лична приказна на Илина Арсова

Еспресо

„Кога излеговме на состанок, ми кажа дека е оженет“: Николина Пишек бара партнер на апликација за запознавање

Еспресо

По загубата на мајка му и на татко, само таа му остана: Дарко Илиевски со уште лична приказна

msp-admin
Се вчитува....