03:30 - 15 декември, 2025

Манастирски грав со сечкана риба – посно и вкусно (рецепт)

риболита рецепт грав

Пикантен и вкусен оброк за време на постите.

Потребни намирници:

300 грама грав

1 кг исечкана риба (по желба),

3 главици кромид,

300 гр исечкана пиперка,

300 гр варени домати,

малку масло,

сушен зачин од билки, сол и црн пипер, нане.

Подготовка
Чекор 1.  Гравот и натопете го во ладна вода и оставете го да отстои навечер, следниот ден исцедете ја водата и истурете 2 литри вода во гравот.  Ставете го на силен оган додека зоврие, околу 10 минутки.
Чекор 2.

Рибата ставете ја во тавче, посипете ја со масло и печете ја во жешка рерна. Кога ќе биде полупечена, извадете ја и ситно исечкајте ја (отстранете ги коските), па вратете ја во тавчето. Додадете го гравот, исечканиот зеленчук, прелијте со сварените домати, зачините со вегета, зачин од билки и црн пипер и вратете во рерна да се допече.

Послужите врело.

Слични објави

„Користи лекови, има пиштол, импотентен е и е шворц“: Атина Ферари со шок-тврдења за Аца Лукас

Еспресо

Ера Ојданиќ го воодушеви внукот: За 18. роденден му подари подарок вреден 160.000 евра

E.A.

(Фото) Кадар што ги топи сите срца: Милан Васиќ покажа како го разгалува својот син Деспот

Еспресо

(Фото) Погледнете ги луксузните празнични декорации на најбогатата балканска пејачка!

Еспресо

Ана Николиќ е во емоционална и финансиска криза: Раста нема намера да ѝ помогне

Еспресо

Синот на Марија Шерифовиќ веќе прави палавштини: Баба Верица го брани на свој начин

Еспресо
Се вчитува....