13.8 C
Скопје
18:02 - 30 март, 2025

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Месецот на пастата го славиме со фусили со грчко сирење и доматен сос

На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).
Месецот на пастата – октомври, го продолжуваме со превкусен рецепт од овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството. Овојпат Бранко ни открива рецепт за подготовка на ФУСИЛИ со грчко сирење и доматен сос. 
фото приватна архива

Многу љубов има кога ќе се спомне – „За ручек ќе имаме паста.“
Емоции, уживање, вкусови, Италија! 
Колку ти уживаш во твојата паста?, прашува Попоски. 

Потребни состојки

  • Едно пакетче Фусили (паста)
  • Морска сол
  • 20мл. маслиново масло

За сосот

  • 300гр. грчко бело сирење
  • 50мл. маслиново масло
  • 200мл. доматен сос
  • Свеж босилок
  • Рендано тврдо сирење

ПОДГОТОВКА

Откако ќе се свари пастата, ставете ја во огноотпорен сад за печење. Полијте маслиново масло и истурете доматен сос за да се потопи целата паста. Додадете и сушен босилок морска сол и бибер. На средина, ставете го грчкото сирење и над него истурете маслиново масло. Печете околу 20 -25 минути. Откако ќе се испече пастата промешајте го убаво сирењето низ целата паста. Изрендајте тврдо сирење.

Веднаш следува и втора чинија!

Слични објави

Почина Маринко Колнаго, основачот на „Нови фосили“

Еспресо

(Фото) Цеца на концертот пристигна со бесен автомобил, платила 120.000 евра за луксузното возило: Сите очи свперени во новиот имиџ на пејачката

Еспресо

(Фото) Душко Тошиќ отпатува со ќерките надвор од Србија: Ги однесе на омиленото место на Карлеуша

Еспресо

Маж од публиката го прекина концертот на Цеца Ражнатовиќ синоќа: Таа почна да го повикува обезбедувањето

Еспресо

Хороскоп за 30 март: Стрелците да бидат отворени во љубовта, Девиците да бидат искрени кон партнерот, а вие?

Еспресо

Весна Змијанац: Кога ќе заминам од овој свет, многу луѓе ќе ги мрзи да дојдат на мојот погреб

Еспресо
Се вчитува....