Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Јордан
Макдоус
View this post on Instagram
Макдоус или макдус е типично јадење на левантинската кујна, кое се состои од мали модри патлиџани – бланширани, посолени и потоа полнети со мешавина од мелени ореви, лук и чили пипер. Младите патлиџани потоа се маринираат во маслиново масло и се ферментираат во тегла. Во Левант најчесто се јадат за појадок, но и како мезе за вечера или празнични оброци.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Филипини, Пакистан и Луизијана
Сирија
Мамунија
View this post on Instagram
Мамунија е десерт кој служи како иконски сириски појадок. Се состои од печен крем од гриз кој доаѓа директно од Алепо, Сирија и ретко се наоѓа на друго место во светот. Мамунија, исто така наречена мамуније се служи за појадок, но се служи и на свадби и специјални прилики. Се служи едвај топла.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Перу, Мексико и Сицилија
Англија
„Ѓаволски бубрези“
View this post on Instagram
Ѓаволски бубрези се традиционален британски појадок, подготвен со јагнешки бубрези послужени со разни сосови и зачини и сервирани на парче леб подмачкано со путер. Тие се помалку популарни денес исто како и повеќето јадења од органи. Комбинацијата на сосови (сенф, сос од домати, сос од Вустершир) и зачини (кајен, а понекогаш и кари) им ги прави бубрезите повкусни и помалку силни.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Катар, Малдиви и Индонезија?