Кафето е еден од најпопуларните пијалаци во светот. Многу луѓе уживаат да пијат кафе, но сакаат да го ограничат внесот на кофеин поради здравствени причини. За овие луѓе, кафето без кофеин е одлична алтернатива. Кафето без кофеин е исто како и обичното кафе, освен што кофеинот е отстранет, пренесува „Хелтлајн“.
Што е безкофеинско кафе и како се прави?
Безкофеинското кафе е кафе од зрна кафе на кои им е отстранет најмалку 97% од кофеинот.
Постојат многу начини да се отстрани кофеинот од зрната кафе. Повеќето вклучуваат вода, органски растворувачи или јаглерод диоксид. Зрната кафе се мијат во растворувач додека не се извлече кофеинот, а потоа растворувачот се отстранува. Кофеинот исто така може да се отстрани со помош на јаглерод диоксид или филтер за јаглен – метод познат како „Swiss Water Process“.
Зрната се без кофеин пред да започне процесот на печење и мелење. Нутритивната вредност на кафето без кофеин треба да биде речиси идентична со обичното кафе, освен што не содржи кофеин.
Сепак, вкусот и мирисот може да станат малку поблаги, а бојата може да се промени, во зависност од методот кој се користел. Ова може да го направи кафето без кофеин попријатно за оние кои се чувствителни на горчливиот вкус и мирис на обичното кафе.
Колку кофеин всушност има во безкофеинското кафе?
Важно е да се знае дека безкофеинското кафе не е целосно без кофеин. Всушност, содржи различни количини на кофеин, обично околу 3 мг по чаша. Едно истражување покажа дека 180 мл безкофеинско кафе содржи 0-7 мг кофеин.
Од друга страна, една просечна шолја обично кафе содржи околу 70-140 мг кофеин, во зависност од видот на кафето, начинот на подготовка и големината на шолјата.
Безкофеинското кафе е полно со антиоксиданси и содржи хранливи материи
Кафето е всушност единствениот најголем извор на антиоксиданси во западната исхрана. Безкофеинското кафе обично содржи слични количини антиоксиданси како обичното кафе, иако тие можат да бидат до 15% помали.
Оваа разлика најверојатно е предизвикана за време на процесот на кофеин. Главните антиоксиданси во обичното и безкофеинското кафе се хидроцинамичните киселини и полифенолите.
Антиоксидансите се многу ефикасни за неутрализирање на слободните радикали. Тие го намалуваат оксидативното оштетување и може да помогне во спречување на болести како срцеви заболувања, рак и дијабетес тип 2.
Безкофеинското кафе содржи и помали количини на некои хранливи материи. Една шолја безкофеинско кафе содржи 2,4% од препорачаниот дневен внес на магнезиум, 4,8% калиум и 2,5% ниацин, или витамин Б3. Ова можеби не изгледа како многу хранливи материи, но количините брзо се собираат ако пиете 2-3 (или повеќе) шолји кафе дневно.
Обичното кафе има неколку предности наспроти безкофеинското
Кафето е веројатно најпознато по своите стимулативни ефекти. Ја зголемува будноста и го намалува чувството на замор. Овие ефекти се директно поврзани со кофеинот, кој природно се наоѓа во кафето.
Некои од бенефитите од обичното кафе директно се припишуваат на кофеинот, а безкофеинското кафе, логично, ги нема истите ефекти.
Еве неколку придобивки што веројатно се однесуваат само на обичното кафе:
- го подобрува расположението, време на реакција, меморијата и менталната функција.
- го забрзува метаболизмот и согорувањето на маснотии
- ги подобрува атлетските перформанси
- го намалува ризикот од блага депресија и суицидни мисли кај жените
Сепак, повторно вреди да се спомене дека истражувањето за обичното кафе е многу пообемно од она што е достапно за безкафеан.