Освен што е вкусна, популарната пченка е и многу здрава, но кога ја готвиме, сите правиме една грешка – од дршката ја отстрануваме пченкарната свила, оние „влакна“ што речиси е невозможно сите да се излупат.
Еве зошто со пченката треба да ја јадете и свилата:
– Спречува формирање камења во бубрезите;
– Дејствува како природен диуретик и ја стимулира елиминацијата на вишокот течности од телото;
– Го намалува шеќерот во крвта и нивото на холестерол;
– Изобилува со калиум, кој го елиминира згрутчувањето на крвта.
Ако не можете да јадете пченкарна свила заедно со пченка, консумирајте ја на следниов начин: одвојте ја од пченката и варете ја во малку вода. Процедете ја, па кога ќе се излади, испијте како чај.
Чај од пченкарна свила не се препорачува на бремени жени, бидејќи може да дојде до предвремени контракции.