5.8 C
Скопје
11:54 - 22 декември, 2024

Сите ја правиме оваа грешка кога вариме пченка

Освен што е вкусна, популарната пченка е и многу здрава, но кога ја готвиме, сите правиме една грешка – од дршката ја отстрануваме пченкарната свила, оние „влакна“ што речиси е невозможно сите да се излупат.

Еве зошто со пченката треба да ја јадете и свилата:

– Спречува формирање камења во бубрезите;

– Дејствува како природен диуретик и ја стимулира елиминацијата на вишокот течности од телото;

– Го намалува шеќерот во крвта и нивото на холестерол;

– Изобилува со калиум, кој го елиминира згрутчувањето на крвта.

Ако не можете да јадете пченкарна свила заедно со пченка, консумирајте ја на следниов начин: одвојте ја од пченката и варете ја во малку вода. Процедете ја, па кога ќе се излади, испијте како чај.

Чај од пченкарна свила не се препорачува на бремени жени, бидејќи може да дојде до предвремени контракции.

Слични објави

Зошто се длабат тиквите за Ноќта на вештерките? Интересни верувања за еден од најпопуларните празници во западниот свет

еспресо

Огледален датум 24.10.24: Што треба да знаете за овој ден

еспресо

(Фото) Првиот снег стигна на Балканот: Студениот бран патува кон исток

еспресо

Денес е Успение на Пресвета Богородица: Што треба да правиме на овој голем празник

еспресо

Огледален датум 8.8.2024: Што значи овој ден и како ќе ви го промени животот

еспресо

Топ осум производи кои секојдневно ги јадат долговечните Јапонци: Нутриционистите советуваат да ги внесете во исхраната

еспресо
Се вчитува....