СОСТОЈКИ:
3 поголеми јајца
2 шолји кафеав шеќер
1 лажичка мелени каранфилчиња
1 лажичка цимет
половина лажичка бибер
2 шолји брашно
половина лажичка сода бикарбона
малку сол
1 шолја суво грозје
1 шолја сецкани ореви
ПОДГОТОВКА
Во поголем сад изматете ги јајцата. Додајте ги шеќерот, каранфилчињата, циметот и биберот.
Во друг сад помешајте ги брашното, содата бикарбона и солта, па овие состојки додадете ги во садот со јајцата. Додајте ги сувото грозје и оревите па промешајте.
На плех обложен со хартија за печење со лажица вадете ги колачињата и печете на 200 степени 8 до 10 минути или додека колачињата по површината не почнат да пукаат.
Оставете ги да се оладат и послужете.