25 рецепти за 25.000 илјади вкусни и здрави навики со Cooking with Branko.
Има три причини зошто треба да ја направивте оваа торта со јаболка. Пред се, е многу брза и едноставна за подготовка, а притоа и лесна за јадење. Вие треба само да се препуштите на вкусот на јаболко во комбинација со цимет, ванила, каранфилче и мускатно оревче – вели шеф Бранко Попоски познат како Cooking with Branko.
Потребни состојки:
За тестото:
– 300гр. брашно
– 3 јајца
– 100мл. кисела вода
– 1 лажичка сода бикарбона
– Екстракт од ванила
– 5 лажици маџун
За филот:
– 5 јаболки на ленти
– 1 лажичка цимет
– половина лажичка мускатно оревче и каранфилче
За кремот:
– Крем од ванила
– 125мл. Ладно млеко
– 100 гр. Сецкани бадеми
Начин на подготовка:
Состојките од тестото ставете ги во длабок сад, по следниот редослед: Прво, изматете ги јајцата, додадете го брашното, потоа додадете кисела вода, сода, ванила и маџун. Миксајте додека не добиете течна смеса, која ќе ја поставите на округли плех прекриен со хартија за печење. Печете околу 7 минути на 180-200 степени.
View this post on Instagram
Потоа, извадете од релна и додадете ја смесата со јаболката и зачините па вратете да се допече уште 7 минути на 180 степени.
Кога ќе биде испечено тестото и јаболките, оставете го да истине.
Врз јаболките додадете го кремот од ванила и бадеми.
Уживајте во вкусот, едноставно е!