„Kremna rezina“ е специјалитет на областа Бледско езеро во Словенија. Станува збор за вкусна кремаста торта со златно, крцкаво, путересто пециво како основа. Основата е прелиена со вкусен крем од ванила, шлаг и слој од тенко, путересто тесто.
Целата торта традиционално се посипува со шеќер во прав и се служи исечена на коцки.
Приказната за „кремна резина“ (или торта со крем – Блед) започна со пристигнувањето на готвачот Иштван Лукачевиќ во хотелот „ Bled’s Park“, каде што ја модифицирал унгарската кремаста торта со додавање на различно количество на шлаг во неа, а во 1953 година, хотелот го претстави изумот на Лукачевиќ на јавноста.
Новиот десерт постигна огромен успех и стана популарно туристичко уживање, од кое се продаваат до 3.500 парчиња дневно. Автентичната „кремна резина“ не е само торта, туку уметничко дело – се вели дека пецивото се витка седум пати пред да се остави да одмори, кремот се готви точно седум минути, а секоја торта се сече на седум квадрати од седум сантиметри.
ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ НИ ПОДГОТВИ ТАРТ СО ЧОКОЛАДА, СИРЕЊЕ И ЛИМОН: Чинија полна љубов!
Потребни состојки:
За тестото:
- 2 кори лиснато тесто, веќе расукани
За кремот од јајца:
- 6 големи јајца
- 150 гр бел шеќер за мешавината од жолчките
- 50 гр бел шеќер за мешавината од белките
- 1 лажиче рум
- 700 мл полномасно млеко за готвење
- 100 мл полномасно млеко за смесата од жолчки
- 10 гр ванилин шеќер
- 100 гр силно брашно за леб
- 2 лажици пченкарен скроб
За кремот:
- 500 мл шлаг
- 2 лажици шеќер во прав
Други состојки:
- шеќер во прав*тава за печење со страни што се отстрануваат, 24x24x7 сантиметри
View this post on Instagram
Метод:
– Расукајте го тестото за да се прошири покрај рабовите на тавата за печење најмалку 3 сантиметри бидејќи ќе се собира додека се пече. Тавата за печење обложете ја со хартија за печење и ставете го тестото во тавата, а потоа прободете го со виљушка за да избегнете формирање на воздушни џебови. Загрејте ја рерната на 200°C и печете ги двата слоја посебно 10 до 15 минути додека не поруменат. Кога ќе се изладат, исечете ги на големината на тавата за печење.
– Одделете ги жолчките од белките и ставете ги во две големи посебни чинии. Садот со белки ќе се користи за правење крем од јајца, па затоа треба да биде голем. Додадете шеќер и ванилин шеќер во жолчките и изматете со електричниот миксер додека не станат пенести. Додадете млеко и рум, па постепено промешајте ги брашното и пченкарниот скроб, додека смесата не стане мазна и пенеста.
– Истурете млеко во големо тенџере и ставете го на средна топлина.
– Изматете ги белките во пенливи врвови, додадете го остатокот од шеќерот и изматете уште 2 минути додека не се стегнат.
– Кога млекото ќе почне да крчка, полека сипете ја смесата со жолчките и постојано мешајте. За рамномерна текстура без грутки, најдобро е да користите електричен миксер. Гответе уште 5 минути на тивко варење и продолжете да мешате. Внимавајте да не изгори. Кога ќе се свари, тргнете го од оган.
– Дополнителен пар раце може да ви бидат од помош додека го преклопувате кремот во изматените белки. Брзината е од суштинско значење овде. Следниот чекор треба да трае не повеќе од една минута. Сварениот крем полека истурете го во изматената белка и замолете го вашиот асистент нежно и рамномерно да го измеша кремот со жица за матење. Преклопувањето, а не матењето е најдобриот трик за да се добие воздушен и лесен крем.
– Во тавата за печење ставете слој од печеното тесто. Истурете го кремот од јајца и оставете го да отстои на собна температура 1 час. За цврста текстура, ставете го во фрижидер 4 часа.
– Пред сервирање изматете ја павлаката и кога ќе се стегне додадете го шеќерот и измешајте кратко. Рамномерно распоредете го по кремот од јајца и покријте го со вториот слој од печеното тесто.
– Користете назабен нож за да го исечете горниот слој од тестото на рамномерни парчиња, а потоа пресечете го остатокот надолу со голем готвачки нож. Посипете со шеќер во прав, внимателно отстранете ги страните од тавата за печење и послужете.
Добар апетит!
View this post on Instagram
ГУЛАШ – ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ: Теа ни носи рецепт и советува „за добар гулаш треба многу кромид“