1.8 C
Скопје
05:41 - 22 јануари, 2025

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Зерде“ – антички пудинг со шафран

zerde зерде рецепт

Зерде е сладок оризов пудинг со потекло од Турција. Оризот се вари во вода, потоа се комбинира со шеќер, малку куркума и шафран – давајќи му на десертот типична жолта боја. Обично се украсува со пињоли, калинка и ф’стаци.

Зерде традиционално се подготвува за свадби и родендени, но е особено популарен во текот на месецот Рамазан. Сепак, може да се најде и во многу ресторани и продавници за десерти низ целата земја.

Потребни состојки:

– 1/2 мал ориз,
– 6 чаши вода,
– 1 голема лажица скроб,
– 4 лажици шеќер,
– 1 лажица вода од ружа(ако немате, здравје),
– 1 лажица суво грозје,
– 1 лажица пињоли(ќе послужат и ф’стаци и ореви),
– Шафран (на врвот на лажичката),
– Суво грозје, пињоли и калинка за украсување

Подговотка:

Гответе 5 чаши вода и ориз во тенџере додека оризот не е целосно сварен. Стопете го скробот во 1 чаша вода, додајте го во оризот и мешајте брзо. Додадете шеќер, вода од ружа, пињоли, суво грозје и шафран. Гответе, постојано мешајќи, на средна топлина додека не се стегне. Потоа, тргнете го од оган и споделете го со чашите за сервирање. Откако ќе се прилагоди на собна температура, декорирајте.

Слични објави

Трогателен момент во кариерата на Петар Грашо: Сними дует со двегодишната ќерка

Еспресо

(Фото) „Полека, но сигурно доаѓа…“: Српската пејачка Сара Јо заврши во болница!

Еспресо

Весна Ѓогани проговори за односот со ќерките на Ѓоле од првиот брак: Секогаш испаѓам зла маќеа

Еспресо

На денешен ден пред 10 години нѐ напушти Кемал Монтено: Песните му беа животот

Еспресо

Јелена Ѓоковиќ го пие овој пијалак наместо утринското кафе, а идеален е за слабеење!

Еспресо

„Се доведов до клиничка смрт“: Ивана Кнез проговори за борбата со вишокот килограми

Еспресо
Се вчитува....