-4.2 C
Скопје
02:41 - 18 декември, 2025

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Зерде“ – антички пудинг со шафран

zerde зерде рецепт

Зерде е сладок оризов пудинг со потекло од Турција. Оризот се вари во вода, потоа се комбинира со шеќер, малку куркума и шафран – давајќи му на десертот типична жолта боја. Обично се украсува со пињоли, калинка и ф’стаци.

Зерде традиционално се подготвува за свадби и родендени, но е особено популарен во текот на месецот Рамазан. Сепак, може да се најде и во многу ресторани и продавници за десерти низ целата земја.

Потребни состојки:

– 1/2 мал ориз,
– 6 чаши вода,
– 1 голема лажица скроб,
– 4 лажици шеќер,
– 1 лажица вода од ружа(ако немате, здравје),
– 1 лажица суво грозје,
– 1 лажица пињоли(ќе послужат и ф’стаци и ореви),
– Шафран (на врвот на лажичката),
– Суво грозје, пињоли и калинка за украсување

Подговотка:

Гответе 5 чаши вода и ориз во тенџере додека оризот не е целосно сварен. Стопете го скробот во 1 чаша вода, додајте го во оризот и мешајте брзо. Додадете шеќер, вода од ружа, пињоли, суво грозје и шафран. Гответе, постојано мешајќи, на средна топлина додека не се стегне. Потоа, тргнете го од оган и споделете го со чашите за сервирање. Откако ќе се прилагоди на собна температура, декорирајте.

Слични објави

„Мојта прва сопруга е преубава, а никој не пишува за неа“: Ова е поранешната сопруга на Данило Икодиновиќ 

E.A.

„Срцето ми беше полно што е тука“: Саша Ковачевиќ ја поканил поранешната девојка на концерт иако не ја видел одамна

E.A.

(Фото) Ова е единствената фотографија од првата жена на Раде Шербеџија: Во песна признал дека е виновен за крахот на бракот со Иванка

E.A.

Нада Топчагиќ искрено проговори за изгледот на колешката Вера Матовиќ: „Направила убави операции, но не може да ги скрие годините“

apostolova

Сексуално ги вознемирувал колешките под дејство на дрога: Хрватски режисер трајно исфрлен од Друштвото на хрватски филмски режисери

Еспресо

(Фото) Александра Пријовиќ ја покажа својата ќерка: По концертот на Саша Ковачевиќ, директно кај својата миленичка

Еспресо
Се вчитува....