Кугел е популарно еврејско јадење и специјалитет на Ашкеназите од Источна Европа. Тоа е печено јадење во тепсија што обично се прави со компири или тестенини од јајца со додадено сирење, млеко или зеленчук. Во кугел нема месо бидејќи комбинацијата на млеко и јајца со месо се смета дека не е кошер.
Името на јадењето потекнува од германски збор за „топка“. Кугел може да се подготви како солено јадење или десерт и бил првпат направен во 1600-тите. Слатките кугели се прелиени со шеќер и содржат сушено овошје како суво грозје. Без разлика дали е солен или сладок, кугел често се служи на големите еврејски празници.
Може да се сервира или како мезе или како придружба на „cholent“, традиционална еврејска чорба. Во некои еврејски заедници, се верува дека кугелот носи среќа и благослови, особено кога го нуди рабин.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
– 350 гр кисела павлака
– 350 гр урда
– 8 лажици несолен путер, стопен
– 4 јајца, лесно изматени
– сол и црн пипер
– 230 гр тестенини
– 4 чешниња лук, ситно сечен
– 1 голем жолт кромид, ситно сечен
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исмешајте кисела павлака, урда, 6 лажици путер и јајца во сад, оставете на страна. Зовријте солена вода и варете тестенини до „ал денте“. Исцедете ги и промешајте во мешавината од сирење. Зачинете со сол и бибер. Загрејте го преостанатиот путер во тава на средно висока топлина. Додадете лук и кромид, гответе, мешајќи, додека не се карамелизира, околу 8 минути. Промешајте во тестенините и печете додека не заруменат, 35-40 минути.
View this post on Instagram