12:24 - 5 декември, 2025

Рецепт: Декомпониран чискејк од тиква

Состојки:
– 1 шолја шеќер
– ¾ шолјa брашно
– ½ лажичка сол
– 1 лажичка прашок за печиво
– 3 јајца
– 2/3 шолја пире од тиква

За кремот:
– 200 г крем-сирење
– 100 г стопен путер
– ванила
– прав шеќер
– малку сол

ПОДГОТОВКА:
Во голем сад ставете ги шеќерот, брашното, солта, прашокот за печиво, јајцата и пирето од тиква, па матете со миксер додека добиете хомогена смеса. Префрлете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и ставете да се пече во рерна загреана на 175 степени. Во меѓувреме поставете кујнска крпа на работна површина и над крпата наросете шеќер во прав. Кога ќе се испече кората, префрлете ја на кујнската крпа, излупете ја хартијата за печење и завиткајте ја во ролат. Додека се лади, подгответе го филот – во голем сад со миксер изматете го крем-сирењето, путерот, со ванилата, малку прав шеќер и сол. Кога ќе се излади кората, одвиткајте ја, филувајте со кремот и посипете со прав шеќер уште еднаш.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....