12.8 C
Скопје
11:11 - 4 мај, 2024

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Направете си и уживајте во Банана лепче, не се важи за десерт!

Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.

Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.

Дали сте знаеле дека банана лепчето (banana bread) потекнува од Америка? Иако оригиналната верзија се прави само со изгмечени банани, јас ја обожавам оваа со додаток на кршени лешници и чоколадни капки кои го збогатуваат вкусот, ни вели Теа.

Потребни состојки:

🍌250 гр. брашно
🍌80 гр. шеќер во прав
🍌80 гр. путер (на собна температура)
🍌1 мала лажичка прашок за пециво
🍌1 мала лажичка сода
🍌2 банани
🍌2 јајца
🍌50 гр кршени лешници
🍌50 гр чоколадни капки или чоколадо за готвење на ситни коцки

Подготовка:

Брашното, шеќерот, путерот, прашокот за пециво и содата се мешаат во длабок сад со рака и во средина се прави дупка во која се ставаат бананите, претходно изгмечени со вилушка и јајцата, претходно изматени со вилушка. Се се меша со лажица, се додадаваат лешниците и чоколадните капки и се става во калап за печење обложен со хартија за печење.
Се пече 30-40 минути на 180 степени.

Слични објави

(Видео) „Четири километри во кал…“: Никола Роквиќ пешачи 13 дена, се огласи колку пари собрал

Еспресо

Велика сабота: Што (не)треба да правите на овој ден

еспресо

„Фала Богу што сум жива“: Познатата фолкерка доживеа тешка сообраќајка, објавени сликите од автомобилот

Еспресо

„Немојте да раѓате деца и…“: Сопругата на Огњен Амиџиќ упати порака и покажа како изгледа

Еспресо

Велигден кај Бреговиќ: За сите по нешто

еспресо

Велики петок: Што (не)треба да се прави на овој ден

еспресо
Се вчитува....