-0.2 C
Скопје
01:18 - 19 јануари, 2025

ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ СО КАНДИРАНО ОВОШЈЕ: Кристштолен – весел за очи, топол за душа

Познат како Кристштолен овој божиќен колач кој е дел од германската празнична традиција, ќе ви донесе радост на трпезата, а парченца од него може да ставите и на елката наместо украси.

Инстаграм

Состојки

  • 200 грама суво грозје
  • 100 гр кандирана лимонова кора и кора од портокал
  • 60 грама бланширани бадеми
  • 100 мл рум
  • шеќер во прав

За првото тесто:

  • 140 грама брашно
  • 30 грама квасец
  • 125 мл млеко

За второто тесто:

  • 160 грама брашно тип550
  • 40 грама шеќер
  • 120 грама масло
  • 1 жолчка
  • изрендана кора од 1 лимон
  • 1 лажичка цимет,
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • малку сол

МЕТОД НА ПОДГОТОВКА

Бадемите ставете ги наколку минути во врела вода, излупете ги, малку запржете ги и исечкајте ги ситно. Сувото грозје, кандираниот лимон и портокал и бадемите прелијте ги со румот и оставете ги преку ноќ добро да се натопат. За првото тесто сите состојки добро измешајте ги и оставете ги на топло половина час за тестото да нарасне. За второто тесто сите состојки добро измешајте ги, па потоа составете го првото тесто со второто тесто. Месете додека не добиете компактна мазна смеса. Тестото оставете го 15 минути и помешајте го со сувото грозје и бадемите претходно натопени во рум. Тестото оставете го да набабрува на собна температура два-три часа. Нараснатото тесто уште еднаш замесете го, па потоа обликувајте го како на фотографијата во таканаречен „штолен“ облик. Ставете го на тепсија обложена со хартија за печење и оставете го да нараснува. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 250 степени, а кога ќе го ставите штоленот на печење намалете ја температурата на 180 степени. Премачкајте го со масло и печете го околу 1 час и 15 минути. Откако ќе се испече, премачкајте го со растопен путер и попрскајте го со шеќер во прав.

Кога ќе се излади, божиќниот колач завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да се стврдне.

Парчиња од него, завиткани во фолија, може да ја красат и елката.

Инстаграм

 

Слични објави

(Фото) Северина ужива на Малдивите во фустан од 2800 евра

Еспресо

Поранешниот дечко на Цеца стана татко: „Нема поголема среќа од тоа што добив син!“

Еспресо

(Видео) За 12 дена одмор „искешира“ 20.000 евра! Милица Павловиќ сама замина на егзотична дестинација

Еспресо

Сандра инсистира: Поранешната сопруга на Милан Калиниќ го поканила на ручек, а дали тој прифатил?

Еспресо

(Фото) Совршено утро во кревет на Тајланд, снаата на Брена откри дека Виктор ја третира како кралица: „Љубовта на мојот живот“

Еспресо

Хороскоп за 18 јануари: Јарците не знаат кај им е главата, Рибите ќе ја променат работата, а вие?

apostolova
Се вчитува....