21.8 C
Скопје
10:51 - 18 април, 2025

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Вргањ со зеленчук

Велигденските пости кои траат 48 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Вргањот е супер здрав избор за ручер, а кога ќе го надополните со зеленчук вкусот е неодолив.

Состојки:

– 400 гр. свеж вргањ
– 300 гр. компир
– 2 големи моркови или 4 помали
– 2 главици кромид
– 1 лажица мешан сув зачин
– 2 лажички шарена сол

Подготовка:

Најнапред измијте го убаво свежиот вргањ и исечкајте го на поситни парчиња. Потоа исечкајте го и кромидот, на ситно коцки, а морковот исечете го на тенки ленти.

Ставете го вргањот убаво да се свари, а додека се вари вргањот, земете една тава, ставете хартија за печење малку масло и наредете ги компирите да се печат. Како ќе ги исечете оставаме на вас, може на половинки може како помфрит.

Во тава додадете 200 милитри вода и 20 милитри масло, па потоа ставете ги да се динстаат сварениот вргањ, кромидот и морковот заедно на тивко додека не поруменат.

На крај зачинете со 1 лажичка мешан зачин и 2 лажички шарена сол. Сервирајте со печениот компир и уживајте во вкусот.

Добар апетит!

Слични објави

Нада Топчагиќ откри зошто биле скарани со Зорица Брунцлик: „Беше злобна и ме гледаше попреку“

Еспресо

Дневен хороскоп 18 април: Овните ќе бидат отворени за нови идеи, Лавовите ќе имаат флерт со позната личност

Еспресо

Гоца Тржан со болна исповед: Космички имам две деца, едното е со мене, другото не

Еспресо

Анабела ѝ одговори на Весна Ѓогани: „Ма, нека зборува што сака! Ми се смачи од тоа!“

Еспресо

Соседите на Сенида за нејзината тажна судбина: „Беше затворена дома со месеци!“

Еспресо

(Фото) Афера на повидок: Фудбалерот ја изневерил Ана Ивановиќ со спортска новинарка?

К.С.
Се вчитува....