3.8 C
Скопје
01:53 - 21 декември, 2024

Пас­трмка во сос од до­мати

Сос­тојки:

2 пас­трмки

2 ла­жи­ци мас­ли­но­во масло

1 ла­жи­ца ме­шан сув за­чин

(бо­си­лек, ори­гано, руз­ма­рин)

1 гла­ви­ца лук

1 гла­ви­ца кро­мид

1 кон­зер­ва со до­мати

200 мл цр­ве­но вино

500 гр ва­рен ком­пир

4-5 су­ше­ни до­ма­ти со сред­на го­ле­мина

сол

црн би­бер

Под­го­товка:

Нај­првин уба­во из­миј­те ги пас­трмките, по­со­ле­те ги и уба­во за­чи­не­те ги со за­чи­ни по ваш вкус.

Во под­ла­бок сад на мас­ло крат­ко проп­р­же­те ги ри­би­те од две­те страни, а до­де­ка ги пржите, до­дај­те ги и прет­ход­но исеч­ка­ни­те лук и кро­мид. Пр­же­те уш­те не­кол­ку ми­ну­ти за да омек­нат лукот и кро­ми­дот. По­тоа до­дај­те го ви­но­то и ос­та­ве­те уба­во да се из­динста. До­дај­те ги бо­си­ле­кот, ори­га­ното, руз­ма­ри­нот, гот­ве­те око­лу 10 ми­нути, а по­тоа це­ла­та сме­са преф­рле­те ја во та­ва за пе­че­ње и ста­ве­те ја ва­ка под­гот­ве­на­та ри­ба да се пе­че во прет­ход­но заг­ре­а­на рер­на на тем­пе­ра­ту­ра од 200 сте­пе­ни Цел­зи­у­сови.

От­ка­ко ри­ба­та ќе би­де го­това, ис­ту­ре­те брз неа сос од до­ма­ти и до­дај­те ги су­ви­те до­мати.

Оста­ве­те уба­во да се пот­пече. Пе­че­на­та ри­ба сер­ви­рај­те ја со ва­рен ком­пир.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....