Состојки:
2 пастрмки
2 лажици маслиново масло
1 лажица мешан сув зачин
(босилек, оригано, рузмарин)
1 главица лук
1 главица кромид
1 конзерва со домати
200 мл црвено вино
500 гр варен компир
4-5 сушени домати со средна големина
сол
црн бибер
Подготовка:
Најпрвин убаво измијте ги пастрмките, посолете ги и убаво зачинете ги со зачини по ваш вкус.
Во подлабок сад на масло кратко пропржете ги рибите од двете страни, а додека ги пржите, додајте ги и претходно исечканите лук и кромид. Пржете уште неколку минути за да омекнат лукот и кромидот. Потоа додајте го виното и оставете убаво да се издинста. Додајте ги босилекот, ориганото, рузмаринот, гответе околу 10 минути, а потоа целата смеса префрлете ја во тава за печење и ставете ја вака подготвената риба да се пече во претходно загреана рерна на температура од 200 степени Целзиусови.
Откако рибата ќе биде готова, истурете брз неа сос од домати и додајте ги сувите домати.
Оставете убаво да се потпече. Печената риба сервирајте ја со варен компир.