Состојки:
500 мл кисело млеко
300 мл топла вода
2 мали лажички сол
1 мала лажички шеќер
2 јајца
5 лажици масло
2 кг брашно
200 гр маргарин
1 јајце
Подготовка:
Пред да започнете со подготовката на кифлите, растворете го квасецот во водата, и
додадете дел од брашното и шеќерот. Откако квасецот ќе стаса, истурете го во длабок
сад и додадете ги сите состојки освен јајцето и маргаринот кој треба да ги искористите
за премачкување. Тестото убаво измесете го а доколку е премногу меко, можете да
додадете брашно.
Откако тестото ќе биде готово, поделете го на 30 парчиња.
Од нив со помош на сукало формирајте ги кифличките.
Нив редете ги на претходно подмачкана тава со маргарин, премачкајте ги со јајце и
наросете ги по желба.
Тоа можете да го направите со сол, афион или пак со сусам.
Оставете ги вака подготвените кифлички да отстојат околу 40 минути.
Печете ги во претходно загреана рерна на 200 степени целзиусови околу 30 минути.
Кога кифлите се готови, извадете ги од рерна и пре,ачкајте ги со маргарин за да омекнат.