12:43 - 5 декември, 2025

Најдобриот старински колач со жолт фил: Рецепт кој не смее да падне во заборав!

Состојки за тесто:

350 гр шеќер

1 ванилин шеќер

2 јајца

1 лажица сок од лимон

400 мл млеко

150 мл зејтин

200 гр мелени ореви

400 гр брашно

Прстофат сол

1 пециво

Жолт фил:

700 мл млеко

100 гр шеќер
2 пудинга од ванила

125 гр маргарин или путер

Кафеав фил:

700 мл млеко
100 гр шеќер
2 пудинга од чоколада
125 гр маргарин или путер

Подготовка:

Прво се прави тесто: шеќер, ванилин шеќер, јајца и една лажица сок од лимон се матат додека не се добие смеса – светло жолта боја. Со непрекинато матење полека се додава млеко на најголема брзина, па се намалува брзината и се додаваат маслото и мелените ореви, со непрекинато матење. Лажица по лажица се додава и брашното претходно измешано со солта и прашокот за пециво.

Големиот плех од рерната добро се подмачкува, па се набрашнува, а потоа се истура смесата и се пече на 170 степени, 30 минути. Исклучете ја рерната, подотворете ја и оставете го внатре колачот уште 10 минути. Потоа извадете го и оставете го уште 20 минути да се излади, па извадете ја кората и пресечете ја на половина, за да се добијат две големи тенки кори. Едната вратете ја во плехот, ако треба израмнете ја со ножот.

Подготовка на жолтиот фил: Два пудинга од ванила разматете ги во 100 мл млеко, а остатокот ставете го да зоврие со 100 гр шеќер. Во сварениот пудинг додадете 125 гр маргарин или путер и матете со жица додека потполно не се стопи и соедини со филот. Прелијте преку првата кора, па преклопете со другата кора.

Кафеавиот фил сварете го на истиот начин како жолтиот, и прелијте го преку другата кора.

Посипете со сецкани ореви и оставете да се излади најмалку четири часа во фрижидер, а најдобро е цела ноќ.

Уживајте во слатките, меки коцки!

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....