Состојки:
1 кг брашно
500 гр мелено месо
600 мл јогурт
50 гр сусам
5 јајца
1 главица кромид
1 прашок за печиво
масло за јадење
сол и мелен црн бибер
Подготовка:
Исечкајте го кромидот ситно и кратко пропржете го на загреано масло. Кога кромидот ќе омекне, додадете со меленото месо, зачинете и пропржете го месото околу 20 минути.
Кога меленото месо ќе се спржи, тргнете го тавчето од оган и оставете го да се олади.
Во посебен сад замесете го тестото од брашно, јогурт, квасец и јајца и прашокот за печиво. Смесата истурете ја на работна површина и убаво измесете ја.
Оставете го тестото да стаса а потоа од него формирајте топчиња.
Подготвените топчиња со помош на сукало расукајте ги и во нивната внатрешност додајте по една лажица од меленото месо.
Обликувајте ги во форма на мали кроасани.
Кроасаните со мелено месо наредете ги во тава за печење, премачкајте го со жолчка од јајце и наросете ги со сусам.
Вака подготвените кроасанчиња, печете ги во претходно загреана рерна на 200 степени околу 40 минути.