Состојки:
- 400 г праз
- 200 г компир
- 1 чешне лук
- 1 литар бујон
- 50 мл слатка павлака
- сол
- бибер
- мајчина душица
- путер
Приготвување:
- Добро измијте го и исечкајте го празот.
- Динстајте го сечканиот праз и лукот на путер, но внимавајте да не ви загори лукот.
- Посолете, зачинете со бибер и додајте мајчина душица.
- По пет минути, кога празот термички ќе се обработи, додајте бујон, па компир, кој сте го излупиле и исечкале на мали коцки.
- Оставете да се вари додека компирот омекне.
- Кога компирот ќе биде сварен, тргнете ја супата од рингла.
- Со миксер изматете го зеленчукот за да добиете густа супа, па вратете ја на тивок оган.
- Додајте павлака, па оставете ја да се загрева уште само 1-2 минути.
- Супата можете да ја послужите и со лажичка кисела павлака.