Максимално искористете ја сезоната на тиквички! Оваа лесна и летна паста е совршен избор ако ви се јаде нешто свежо, а плус многу е брза.
Потребни состојки:
– Екстра девствено маслиново масло
– 1 мал кромид, ситно исечкан
– 1 килограми тиквички, исечени на ленти
– Сол и црн пипер
– 2 чешниња лук, рендан
– 2 раце свеж босилек
– 1 килограм макарони (или друга паста)
– 250 гр урда
– лажичка буковец(лут/благ)
– кора од 1 лимон
– 60 гр рендан пармезан, плус повеќе за сервирање
Подготовка:
– Ставете тенџере со посолена вода да зоврие. Во голема тава на средно висока температура, поширајте го кромидот во 3 лажици маслиново масло додека не омекне, 5 до 8 минути. Намалете ја топлината колку што е потребно за да не зарумени кромидот. Додадете тиквички, обилно зачинете со сол и бибер и продолжете со готвењето, повремено мешајќи додека не омекнат, околу 10 минути. Исклучете ја топлината.
Во меѓувреме, истолчете лук, босилек и малку сол и направете груба паста. Промешајте со 3 лажици маслиново масло.
– Ставете ги тестенините да се варат, но внимавајте тестенините бидат ал денте. Исцедете тестенини, резервирајте 1 чаша вода за готвење.
– Додадете ги варените тестенини во тавата со тиквички и држете ја топлината на средно-висока. Додадете 1/2 чаша вода за готвење, потоа урда, буковец и кора од лимон, мешајќи да се распредели. Проверете ги зачините и прилагодете доколку е потребно. Гответе уште 1 минута. Мешавината треба биде изгледа кремаста. Додадете малку повеќе вода од тестенините ако е потребно. Потоа, додадете ја пастата од босилек и половина од ренданиот пармезан и брзо промешајте за да се соедини.
Извор: „NYT Cooking“