Состојки:
500 гр интегрално брашно
1 коцка свеж квасец
половина чаша млака вода
2 лажици масло
200 гр путер
половина лажичка сол
сусам за посипување
За варење:
2 лажици мед или шеќер
500 мл вода
Подготовка:
Во подлабок сад се растопува квасецот во млаката вода и се додава малку брашно. Вака подготвената смеса се остава 10 до 15 минути за да стаса. Потоа се додаваат брашното, солта, маслото и путерот. Сето ова убаво се меси и се остава да отстои уште 30-ина минути.
Подготвеното тесто се дели на 10 топки, кои подоцна се тегнат, а со помош на стапче се прави дупка во средината и се обликуваат со рацете за да се добие форма на ѓеврек.
Откако ѓевречињата ќе ви бидат готови, на оган ставете поголемо тенџере и во него сипете ја водата и медот и почекајте да зовријат.
Откако водата убаво ќе почне да врие, ставајте ги ѓевречињата едно по едно и оставете ги да повријат малку. Откако ќе ги извадите, наросете ги со сусам и наредете ги во тавче обложено со хартија за печење.
Ѓевречињата печете ги на 180 степени околу 40 минути.