10.8 C
Скопје
08:33 - 29 март, 2024

Потпечен сладок компир полнет со мелено месо, превкусно!

Рецепт кој може да го подготвите за ручек или за вечера, а најдобро е да уживате во него во друштво со пријателите.

Потребно ви се –

4 слатки компири,

300 грама мешано мелено месо,

1 кромид,

2 лукa,

1 конзерва сечкани излупени домати,

сол и црн пипер по вкус,

половина лажичка ким,

половина лажица чили,

1 сечкана чили пиперка,

4 парчиња млад кромид,

кашкавал, маслиново масло.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by thinkpure (@thinkpurebeef)

Подготовка

Рерната вклучете ја на 200 степени. Слаткиот компир убаво измијте го за да ги отстраните сите нечистотии. Завиткајте го во алуминиумска фолија, наредете го во тавата за печење и печете околу 1 час и 15 минути. Дали е печен проверете со чепкалка.

Додека компирот се пече, подгответе го филот. Лукот и кромидот ситно исечкајте ги. На малку маслиново масло во тавче пропржете го кромидот, па додадете го меленото месо. Кога месото ќе добие боја, додадете ги доматите, додадете го и лукот и зачините. Помешајте и оставете да се крчка на средна температура додека не се згусне. Од време на време промешајте. Пред крај додадете уште зачин по вкус.

Кога компирот ќе биде испечен, внимателно извадете го од фолијата, ставете го на чинија за сервирање, па засечете го на средина, но не од крај до крај. Наполнете го со месото, и најгоре наросете рендан кашкавал, сечкана чили пиперка и сечан млад кромид.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....