09:05 - 26 декември, 2025

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Колумбија, Белгија и Сингапур

Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.

Колумбија

Калентадо

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Eng (@dengsta.eats)

Не е изненадувачки за нација која е културно и етнички разновидна како Колумбија, постојат огромен број традиции за појадок низ целата земја. Калентадо, популарно јадење за појадок, се издвојува од две причини: Прво, тоа го отелотворува концептот на нула отпад од храна и второ, совршено ја докажува мудрост дека сè има подобар вкус следниот ден.

Календадо во суштина е вчерашниот остаток повторно пржен и послужен со свежи јајца и Арепас (колачи од пченкарно брашно). Точниот состав варира во зависност од тоа што сте јаделе за ручек/вечера претходниот ден, но обично може да вклучува чоризо, бел ориз и грав…

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Јужна Америка, Грузија и Кореа?

Белгија

Вафли

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laheri Cafe (@lahericafes)

Белгиските вафли или бриселските вафли се типична традиција за појадок. Тие се сервираат топли со шеќер во прав или шлаг, чоколадо и овошје, или со топка сладолед.

И покрај нивното име, бриселските вафли всушност беа измислени во Гент во 1839 година. Тие биле донесени во Америка од Морис Вермерш, кој ги продавал своите бриселски вафли под името „Bel-Gem Waffles“ на Светскиот саем во Њујорк во 1964 година.

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Јапонија, Нигерија и Јужна Африка

Сигнапур

Каја тост и јајца

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dash (@silkroadmeetsspices)

Јадењето било воведено во градот во првата половина на 20 век од Хаинански готвачи кои работеле во штандовите за кафе во центарот на градот. Рецептот можеби е инспириран од пржените јајца, тост и џем од овошје што Британците го јаделе за појадок, но состојките што се користат се локални и достапни.

За да се подготви на традиционален начин, исечениот леб се пече на оган со јаглен, пред да се намачка путер и каја: џем од кокос и јајца. Кафето робуста, густо и горчливо е совршена придружба за тостот. Оброкот не е комплетен без меко варени јајца, зачинети со соја сос и бел пипер.

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Југоисточна Азија, Литванија и Мароко

Слични објави

„Не сум видела никаква алиментација“: Сања Маринковиќ си ја отвори душата за разводот

Еспресо

(Фото) Ѝ беше како татко: Познатата актерка се прости од свекорот со срцепарателни зборови

Еспресо

Хороскоп за 26 декември: Биковите ќе наидат на поддршка во работата, Девиците ќе избегнуваат конфликти со блиските

Еспресо

„Ова беше голем предизвик“: Иван Босиљчиќ и Јелена Томашевиќ го остварија сонот што го чекаа 15 години

Еспресо

(Фото) Жешка празнична честитка: Нивес Целзиус во бела тантела позираше покрај новогодишна елка

Еспресо

На снег во минијатурни танги – На српската старлета која се гордее што не знае да множи, студот не ѝ може ништо

apostolova
Се вчитува....