4.8 C
Скопје
20:31 - 5 ноември, 2024

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Колумбија, Белгија и Сингапур

Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.

Колумбија

Калентадо

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Eng (@dengsta.eats)

Не е изненадувачки за нација која е културно и етнички разновидна како Колумбија, постојат огромен број традиции за појадок низ целата земја. Калентадо, популарно јадење за појадок, се издвојува од две причини: Прво, тоа го отелотворува концептот на нула отпад од храна и второ, совршено ја докажува мудрост дека сè има подобар вкус следниот ден.

Календадо во суштина е вчерашниот остаток повторно пржен и послужен со свежи јајца и Арепас (колачи од пченкарно брашно). Точниот состав варира во зависност од тоа што сте јаделе за ручек/вечера претходниот ден, но обично може да вклучува чоризо, бел ориз и грав…

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Јужна Америка, Грузија и Кореа?

Белгија

Вафли

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laheri Cafe (@lahericafes)

Белгиските вафли или бриселските вафли се типична традиција за појадок. Тие се сервираат топли со шеќер во прав или шлаг, чоколадо и овошје, или со топка сладолед.

И покрај нивното име, бриселските вафли всушност беа измислени во Гент во 1839 година. Тие биле донесени во Америка од Морис Вермерш, кој ги продавал своите бриселски вафли под името „Bel-Gem Waffles“ на Светскиот саем во Њујорк во 1964 година.

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Јапонија, Нигерија и Јужна Африка

Сигнапур

Каја тост и јајца

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dash (@silkroadmeetsspices)

Јадењето било воведено во градот во првата половина на 20 век од Хаинански готвачи кои работеле во штандовите за кафе во центарот на градот. Рецептот можеби е инспириран од пржените јајца, тост и џем од овошје што Британците го јаделе за појадок, но состојките што се користат се локални и достапни.

За да се подготви на традиционален начин, исечениот леб се пече на оган со јаглен, пред да се намачка путер и каја: џем од кокос и јајца. Кафето робуста, густо и горчливо е совршена придружба за тостот. Оброкот не е комплетен без меко варени јајца, зачинети со соја сос и бел пипер.

(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Југоисточна Азија, Литванија и Мароко

Слични објави

Групата „Магазин“ има нова пејачка, младата Лорена ќе ги наследи Јелена Розга и Данијела Мартиновиќ

Еспресо

(Видео) Печено пиле во рака и скромна кујна: Вака некогаш живееше Јелена Карлеуша, а денес ужива во вила од 2,5 милиони евра

Еспресо

(Видео) Цеца блесна во бело: „Крајно време е да се мажам“

Еспресо

„Боба е најмоќната карпа која стои и ми чува грб“: Лепа Брена проговори за синовите, а еве каде ќе прослави 33 години брак

Еспресо

(Фото) Дали ќе ја препознаете? Како изгледала Меланија Трамп како тинејџерка!

Еспресо

(Фото) Драган ја запросил Јована Јеремиќ во Америка? На тоа место Џон Кенеди клекнал пред Џеки Бувие

Еспресо
Се вчитува....