Состојки:
Две јајца
500 гр кори за пита
500 гр спанаќ
Два врзопа млад кромид
Чешне лук
Еден морков
200 гр бело сирење
Сол и бибер
Масло
Половина пакетче прашок за пециво
100 мл јогурт
Подготовка:
Изматете ги јајцата, додадете го издробеното сирење и јогуртот, па прашокот за пециво и добро измешајте. На маслото пропржете ги исецканиот млад кромид, ренданиот морков и истолчениот лук и зачинете. Најпрво одвојте дел од оваа смеса настрана, па додадете го спанаќот да се подготви. Тргнете ги од оган и додајте го филот од јајца и сирење. Тавата за печење најпрво обложете ја со хартија за печење. Наредете неколку кори така што рабовите ќе останат надвор, за преклопување. Со останатите кори правете ролати со филот од спанаќ и редете ги една до друга. Меѓу ролатите премачкувајте со смесата без спанаќ.
Потоа, ставете една кора најгоре и превиткајте ги рабовите од долниот слој. Премачкајте со масло и јајце и печете на 200 степени во загреана рерна, околу 40 минути.